dr. sc. Mirela Marić, mag. nutricionizma, rođena je u Slavonskom Brodu, gdje završava osnovu školu i Opću gimnaziju. Diplomirala je 2000. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studij Prehrambene tehnologije, smjer Nutricionizam, gdje i završava poslijediplomski studij.
Doktorirala je 2019. godine na Sveučilištu u Zagrebu sa temom “Procjena alergijskoga potencijala voća i povrća u funkciji proizvodnih procesa”.
Nakon završetka poslijediplomskog studija radi u službama prodaje, kao voditelj marketinga i na području nutricionizma. Od 2004. zaposlena je u Poliklinici Aviva i radi kao Voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine. Uz suvremenu medicinsko – biokemijsku dijagnostiku, stručan tim nutricionista i u suradnji sa liječnicima , psiholozima i kineziolozima radi kompletna nutricionistička rješenja za sve dijetoterapije i preventivna ulaganja u zdravlje. Svojim multidisciplinarnim pristupom radi sa svim dobnim skupinama djece i odraslih prilagođenih svim fizičkim aktivnostima – sportašim (rekreativcima i profesionalcima), te liječničkim dijagnozama.
Unutar nutricionističke ambulante izrađuje cjelovite analize tjelesne mase, radi određivanje vitaminsko-mineralnog statusa, suplementacije (nadopuna prehrane), izrađuje individualne programe prehrane, te aktivno sudjeluje u svim marketinškim aktivnostima (TV emisije : Život na vagi, Kod nas doma, Dobro jutro, Hrvatska i druge, brojne radijske emisije, pisanje članaka u svim dnevnim novinama i časopisima, specijaliziranim medicinskim časopisima, edukacije i predavanja, savjetovanja, panel diskusije i kolumne ). Aktivno surađuje sa svim nadležnim zdravstvenim institucijama, prati zakonodavstva i pravilnike o prehrani i dijetetici.
Redovito sudjeluje na znanstvenim usavršavanjima – Summer school „ Healthy lifestyle and prevention of stroke“ (2013) Dubrovnik i Training school „Food Digestion and Human Health„ (2014) u Budimpešti , sudjeluje na tečajevima trajne edukacije, te predaje na brojnim znanstveno – stručnim domaćim i međunarodnim kongresima i konferencijama.
Do sada je objavila 2 znanstvena rada:
Marić, M. Ninčević Grassino, A. Zhu, Z. Barba, J. F. Brnčić, M. Rimac Brnčić, S. ( 2018) An overview of traditional and innovative approaches for pectin extraction from plant food wastes and by- products: ultrasound,microwaves, and enzyme – assisted extraction, Trends in Food Science & Technology .76 , 28-37
Butorac, A. Marić, M. Badanjak Sabolović, M. Hruškar, M. Rimac Brnčić, S.Bačun Družina, V. ( 2013) Analitičke metode u forenzici hrane. Croatian Journal of Food Techology, Biotechnology and Nutrition. 8 (3-4), 90-101
Zdravi savjeti i članci koje je napisala dr. sc. Mirela Marić, mag. nutr.:
- Vitamin D
- Gluten i bezglutenska prehrana
- Candida – skriveni uzrok mnogih zdravstvenih problema
- Kako nam preventivna alergološka testiranja i hrana može pomoći u borbi s alergijama
- U doba epidemije koronavirusa, prehrana je neopisivo važna
- Koronavirus i mentalno zdravlje i zašto je pored higijene ruku, važna i higijena uma!
- Zašto je važno potražiti pomoć nutricionista?
- Jačanje imuniteta
- Post kao način detoksikacije organizma
- Probiotici
Za story. hr
- Važnost suplementacije u današnje doba
- Probiotici – dobre bakterije u službi zdravlja
- Pravilna prehrana osnovni je preduvjet rasta i razvoja u dječjoj dobi
- Zašto je važno potražiti pomoć nutricionista?
- Alergije, intolerancije i križne reakcije
- Zdravlje kože prehranom
- Riba i mediteranska prehrana
Za jutarnji.hr
- Je li jesti zdravo uistinu skupo? ‘Naš obiteljski ručak košta 40 kuna, samo je jedna tajna‘
- Kako znati koje namirnice vaš organizam može probaviti
Za vecernji.hr
- Nutricionistica Mirela Marić o dijetama i prehrani: Pločice na trbuhu rade se u kuhinji
- Voda i proteini najvažniji su dio ljudskog tijela, stoga u korizmi jedite ribu, jaja…
Za krenizdravo.hr
- Znate li koji su simptomi intolerancije na hranu?
- Zašto je magnezij prava blagodat za zdravlje vašeg srca?
- Znate li koje namirnice imaju najviše kolesterola?