FIZIJATRIJA

Na odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ili na odjelu za fizijatriju, rade liječnici fizijatri.  Fizijatri se bave bolestima koštano mišićnog sustava ili sustava organa za pokretanje.

Najčešće dijagnoze u fizijatrijskoj ambulanti su degenerativne bolesti lokomotornog sustava kao što su: bolni sindromi kralješnice, osteoarthritis npr. kukova, koljena, šaka, ramena, laktova, gležnjeva, stopala,  zatim sindromi prenaprezanja, ozljede ligamenata, tetiva, mišića, mišićnih ovojnica. Zatim su tu stanja nakon imobilizacija zbog fraktura, stanja nakon ortopedskih, kirurških ili neurokirurških  operacija, zatim bolesnici koji trebaju rehabilitaciju nakon neuroloških bolesti, ili u trebaju rehabilitacijski postupak u okviru liječenja upalnih bolesti vezivnog tkiva. Vrše se pregledi i obrada osteoporoze, loših držanja, skolioza, kifoza.

Na odjelu fizijatrije pokušavamo ordinirati liječenje metodama fizikalne medicine tj. fizikalnim agensima, kao što su: toplina, hladnoća (led), razne elektrotrapije, ultrazvuk, laser, magnetsko polje, udarni val, hidroterapija u bazenu, masaža, limfna drenaža, te pokret, odnosno kineziterapija – liječenje pokretom, kao najmoćnije oružje fizikalne medicine. Koristeći metode fizikalne medicine smanjujemo ili potpuno ukidamo  liječenje lijekovima, koji svi, kao što se zna,  imaju svoje  veće ili manje nuspojave.

Fizijatar  postavlja dijagnozu i plan liječnja, a fizioterapeuti provode fizikalnu terapiju. Ponekad  je potrebno učiniti daljnje pretrage npr. laboratorijske, RTG, UZ, magnetska rezonanca, Doppler, denzitometrija itd., ili je potreban pregled i mišljenje nekog drugog liječnika specijalista.

U slučaju indikacije na odjelu fizijatrije može se vršiti punkcija zgloba, davati intraartikularne ili periartikuarne injekcije,  tkz.” blokade”ili se može  davati viskosuplementacija  hijaluronske kiseline u oboljele zglobove u svrhu umjetnog ”podmazivanja” zglobova, prema strogo određenim indikacijama, nakon dogovora s fizijatrom.

Novo! Liječenje bolnog ramena u Poliklinici Aviva!

Bol u ramenu (bolno rame)

Rameni zglob jedan je od najpokretljivijih, ali samim time i jedan od najnestabilnijih zglobova u tijelu. Bol u ramenu vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema.

U slučaju akutnog bolnog ramena bolovi su izrazito jaki, tako da bolesnik obično nije u stanju pomaknuti ruku bez bolova. Bolovi ograničavaju pokret u ramenu i limitiraju osnovne životne aktivnosti, poput odijevanja ili osobne higijene. Tipično je vrlo bolna i ograničena kretnja odmicanja ruke od tijela.

Dugotrajni i uporni bolovi obično su posljedica istrošenosti zglobne hrskavice. Iako mogu biti i posljedica nepravilnog liječenja akutnog bolnog ramena.

Dugotrajni i neliječeni bolovi u ramenu mogu dovesti do razvoja smrznutog ramena što uvelike otežava i produžuje liječenje.

Najčešća oštećenja i bolesti ramena su:

  1. Kalcificirajući tendinitis
  2. Ruptura rotatorne manšete
  3. Burzitis
  4. Sindrom smrznutog ramena
  5. Artroza ramena
  6. Luksacija ramena

Najvažnije je utvrditi točnu dijagnozu kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli. Za postavljanje točne dijagnoze od najveće pomoći je UZV ramena, zatim RTG i MR RAMENA.

Nova usluga: Aplikacija lijeka pod kontrolom ultrazvuka (Duje Birkić, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije)

Tehnički zahtjevna primjena lijeka pod ultrazvučnom kontrolom u kojoj se milimetarskom preciznošću lijek aplicira na pravo mjesto. Najčešća je primjena kod aplikacije lijeka u duboko postavljene zglobove, primjene lijeka u tetivnu ovojnicu, kod punkcija cističnih formacija i slično.

 

Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem

Liječnici i osoblje odjela

Duje Birkić. dr. med.,
spec. fizikalne medicine i rehabilitacije
Duje Birkić. dr. med.,
dr. sc. Srećka Glavaš Vražić,
dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
dr. sc. Srećka Glavaš Vražić,
Marija Gavranić Pedljo
dr. med. specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
Marija Gavranić Pedljo
Marija Dumančić
dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
Marija Dumančić
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem