Denzitometrija

Denzitometrija je radiološka pretraga kojom se mjeri mineralna gustoća kostiju, a to je najbolji način za rano otkrivanje osteoporoze i osteopenije.

Što je denzitometrija?

Denzitometrija je pretraga kojom se mjeri mineralna gustoća kostiju, odnosno kojom se procjenjuje stupanj osteopenije/osteoporoze. Osteoporoza je bolest koju  karakterizira smanjena gustoća  koštane mase. Česta je pojava kod žena u menopauzi, uslijed hormonskog disbalansa, ali i kod muškaraca. Suvremeni način života, nepravilna prehrana, fizička neaktivnost, pušenje, konzumiranje alkohola te produženi životni vijek doprinose razvoju bolesti. Kosti postaju krhke i postoji velika mogućnost lomova. Razvija se invaliditet, smanjuje se kvaliteta života.

Tko sve treba obaviti denzitometriju?

Žene kod ulaska u menopauzu, pacijenti koji su na  kortikosteridima, koji su na kemoterapiji,  pušači,  osobe kod kojih postoji osteoporoza u obitelji, osobe koje su već imale osteoporotičnu frakturu, osobe koje se malo kreću, koje imaju, osobe koje boluju od upalnih bolesti kralješnice i zglobova kao što su reumatoidni artritis i ankilozantni spondilitis.

Kako izgleda pretraga denzitometrija?

Pretraga traje oko 15-20 minuta. Za vrijeme pretrage se leži mirno, a dobivene slike su visoke rezolucije uz minimalno zračenje. Snimanje obavlja ing. radiologije na uređaju za denzitometriju, a specijalist fizijatar ga očitava.

 

denzitometrija

Karmen Mršić
dr.med., spec. radiologije
Karmen Mršić
Nikola Bilić
dr. med, specijalist radiologije
Nikola Bilić
Silvija Barić
dr. med., specijalist radiologije
Silvija Barić
Nije potrebna posebna priprema.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!