Dopler karotidnih arterija

CDFI - Color Doppler Flow Imaging ili popularno „ultrazvuk“ karotidnih arterija je ultrazvučna pretraga krvnih žila koje su odgovorne za opskrbu mozga krvlju.

Što je Dopler karotidnih arterija?

CDFI – Color Doppler Flow Imaging ili popularno „ultrazvuk“ karotidnih arterija je ultrazvučna pretraga krvnih žila koje su odgovorne za opskrbu mozga krvlju. Ovom metodom se radi procjena morfologije tj. izgleda krvne žile i njezine stijenke te njezine hemodinamike tj. protoka u krvnim žilama. Na temelju nalaza dobivamo uvid u stanje krvnih žila, detektiramo promijene na stijenkama krvnih žila ili eventualna suženja. Ova dijagnostička metoda je neinvazivna te daje procjenu morfologije i hemodinamike u živom vremenu.

Kada trebamo obaviti Dopler karotidnih arterija?

Samostalno ili u sklopu sistematskog pregleda služi kao metoda probira za bolesti krvnih žila te na taj način omogućuje pravovremeno otkrivanje, praćenje i zbrinjavanje poremećaja ili bolesti, u svrhu sprečavanja težih posljedica aterosklerotske bolesti poput moždanog udara.

Kako izgleda pretraga Dopler karotidnih arterija?

Pregled se izvodi u ležećem položaju te liječnik pomoću ultrazvučne sonde vrši pregled  karotidnih arterija, pretraga je neivazivna te se može ponavljati.

Drago Odak
dr. med., specijalist radiologije, subspecijalist ultrazvuka i intervencijske radiologije
Drago Odak
Željko Jovanović
dr. med., specijalist radiologije
Željko Jovanović
doc. prim. dr. sc.  Sandra Morović
dr. med. specijalist neurologije, zamjenica Ravnateljice
doc. prim. dr. sc. Sandra Morović
Za muškarce je poželjno da su obrijani da se smanje oštećenja sonde kojom se pregled izvodi. Priložiti postojeću medicinsku dokumentaciju
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!