EEG-Elektroencefalografija

Elektroencefalografija je bezbolna i sigurna dijagnostička pretraga koja se radi pomoću malih, površinskih pločica (elektroda) postavljenih na glavu kako bi se registrirala moždana aktivnost koja se tijekom snimanja prikazuje u obliku valovitih linija.

Što je EEG?

EEG – Elektroencefalografija  je bezbolna i sigurna dijagnostička pretraga koja se radi pomoću malih, površinskih pločica (elektroda) postavljenih na glavu kako bi se registrirala moždana aktivnost koja se tijekom snimanja prikazuje u obliku valovitih linija. Kada je potrebno obaviti pretragu? Pretragom se može odrediti promjene moždane aktivnosti i kao takva je korisna kod dijagnosticiranja moždanih poremećaja, posebno epilepsije. Pretraga je neophodna kod dijagnostike, praćenja i liječenja :

  • raznih vrsta epilepsija i ostalih epileptogenih poremećaja

Također se preporuča u obradi:

  • glavobolja (npr. migrena, bazilarna migrena),
  • trauma mozga,
  • moždanih disfunkcija različitog uzroka (encefalopatije),
  • upalnih bolesti (encefallitis),
  • moždanog udara,
  • poremećaja spavanja,
  • demencija

Pretragom se ne mogu prikazati misli, emocije, ne može se mjeriti inteligencija niti bilo koja druga složenija funkcija mozga. Rizici EEG je sigurna i bezbolna metoda. U dijagnostičke svrhe, kao i praćenju liječenja može se višestruko ponavljati bez ikakvih posljedica za bolesnika.

Rezultati pretrage Snimanje provodi stručno medicinsko osoblje s edukacijom za vršenje ove pretrage.

Interpretaciju i analizu  nalaza vrši neurolog, specijaliziran za područje elektroencefalografije i epileptologije. Dobiveni nalaz bolesnik može pokazati liječniku koji je preporučio EEG snimanje ili može dogovoriti neurološki pregled u Poliklinici Aviva.

mr. sc. Višnja Posavec,
dr. med., spec. neurologije
mr. sc. Višnja Posavec,
mr. sc. Maja Kovačiček
dr. med. specijalist neurologije
mr. sc. Maja Kovačiček
Pretraga traje oko 30 do 60 minuta. Da bi obrada dala realne i primjerene rezultate, bolesnik se tijekom snimanja mora osjećati ugodno i opušteno, ne smije biti gladan, kosa mora biti svježe oprana, bez korištenja različitih gelova, krema ili lakova. Također se ne preporuča da bolesnik konzumira sastojke koji sadrže kofein barem šest sati prije snimanja. Lijekove koje redovito uzima može koristiti, ako nije dobio druge upute.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!