Gastroskopija

Gastroskopija je dijagnostička pretraga koja pomoću endoskopa i hladnog svijetla omogućuje pregled unurašnjosti jednjaka, želuca i dijela dvanaesterca, uzimanje uzorka sluznice za dodatne patohistološke analize i terapijske svrhe.

Što je gastroskopija?

Gastroskopija je dijagnostička pretraga koja pomoću endoskopa i hladnog svijetla omogućuje pregled unutrašnjosti jednjaka, želuca  i dijela dvanaesterca, uzimanje uzorka sluznice za dodatne patohistološke analize i terapijske svrhe. Ukoliko se gastroskopijom ne uspije utvrditi uzrok simptoma ili pregled ne odgovori na sve postavljene sumnje liječnika koji vas je uputio može se tražiti dodatna dijagnostička obrada.

Kada je potrebno obaviti gastroskopiju?

Ukoliko  imate tegobe kao što su probavne smetnje, bolovi u gornjem trbuhu, otežano gutanje, gubitak tjelesne težine, povraćanje i krvarenje i sl. Pretraga se obavlja i po preporuci liječnika specijaliste nakon što utvrdi da ju je nužno obaviti radi postavljanja dijagnoze.

Kako izgleda gastroskopija?

Nakon špricanja lokalnog anestetika u grlo i postavljanja bolesnika u ležeći položaj na lijevom boku pristupa se pregledu uvlačenjem endoskopa kroz usnu šupljinu u jednjak i dalje dok bolesnik normalno diše na usta i nos, a sekreti se slijevaju u zato pripremljenu posudu.

dr. sc. Darko Horvat
dr. med.specijalist internist gastroenterolog, hepatolog
dr. sc. Darko Horvat
Kod gastroskopskog pregleda smeta bilo kakav sadržaj u šupljini probavne cijevi, te je potrebno da bolesnik bude natašte na dan pregleda, a večer prije se preporuča samo lagani obrok. Pacijenti koji uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi npr. Martefarin moraju pauzirati 5 dana prije pretrage. Pacjenti koji uzimaju inzulin trebaju se konzultirati sa liječnikom ili medicinskom sestrom prilikom naručivanja. Za sve informacije nazovite: 01/4693 167 – Sestra Jadranka
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!