Holter - EKG srca

Snimanjem EKG-a tijekom 24 ili 72 sata za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti bolesnika pomoću malog prijenosnog EKG – aparata

Što je Holter – EKG  srca?

Snimanjem EKG -a tijekom 24 ili 72 sata za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti  bolesnika pomoću malog prijenosnog EKG – aparata, što nam daje uvid u normalan rad srca, te dijagnozu i dinamički prikaz abnormalnih frekvencija i aritmija srca.

Što je Holter monitor?
Holter monitor prijenosni je uređaj koji radi na baterije i neprekidno mjeri i snima vašu srčanu aktivnost (EKG) 24 (do 72 sata), ovisno o potrebi. Uređaj je veličine male kamere. Ima žice sa srebrnim elektrodama veličine kovanice koje se pričvršćuju na kožu. Holter monitor i drugi uređaji koji snimaju vaš EKG tijekom svakodnevnih aktivnosti nazivaju se ambulantni elektrokardiogrami.

Kada se koristi?

Liječnici koriste pretragu kako biste provjerili imate li spor, brz ili nepravilan (nejednak) rad srca. Također, liječnicima služi za procjenu učinkovitosti lijekova u liječenju kardioloških problema vezanih za nepravilan rad srca. Ako imate pacemaker i osjećate vrtoglavicu, Vaš liječnik može upotrijebiti Holter uređaj kako bi provjerio radi li vaš pacemaker ispravno.

Ovaj pretraga nema rizika i nošenje nije bolno.
Nalaz Holtera pomoći će Vama i Vašem liječniku da odlučite trebate li dodatne testove ili lijekove za svoje srce, ili vam je potreban pacemaker ili kardioverzijska procedura za vraćanje pravilnog srčanog ritma.

Zašto ljudi nose Holter uređaje?
Redoviti elektrokardiogrami (EKG ili EKG) omogućuju liječniku da u jednom trenutku tijekom vašeg EKG testa pogleda aktivnost vašeg srca. No, abnormalni srčani ritmovi i srčani simptomi mogu doći i otići. Zato će vaš liječnik možda htjeti procijeniti vaš otkucaj srca tijekom obavljanja uobičajenih aktivnosti. Možda ćete morati nositi Holter monitor ako imate ubrzane, spore ili nepravilne otkucaje srca koji se nazivaju aritmije.

Nošenje Holtera može odgovoriti na sljedeća pitanja Vašem liječniku:

  • Djeluju li lijekovi koje uzimate.
  • Zašto imate simptome kao što su vrtoglavica, nesvjestica ili osjećaj da vam srce ubrzano ili preskače.
  • Dobiva li Vaše srce dovoljno kisika za podmirivanje svojih potreba.

Postoje li rizici nošenja Holter uređaja?

Nošenje Holter uređaja nema rizika i ne uzrokuje bol. Žice na uređaju se spajaju na male diskove (elektrode) pričvršćene na Vaša prsa radi snimanja elektrokardiograma. Budući da su elektrode pričvršćene trakom, mogu izazvati blagu iritaciju kože.

Kako izgleda pretraga Holter srca  – EKG?

Osoblje podjela kardiologije pričvrstit će Holter monitor i uputiti Vas kako zabilježiti u dnevnik Vaše simptome dok ga nosite.

Osoblje prvo pričvršćuje elektrode na vaša prsa.
Nakon što su elektrode na mjestu, osoblje vam pomaže staviti Holter uređaj i objašnjava kako se pobrinuti za njega.

Obavljajte uobičajene aktivnosti dok nosite monitor uz ove iznimke:

  • Nemojte se kupati, tuširati ili plivati ​​dok nosite monitor.
  • Nemojte raditi RTG pretragu dok nosite monitor.
  • Klonite se područja visokog napona, detektora metala ili velikih magneta.

Osoblje će Vam pokazati kako voditi dnevnik svojih aktivnosti i simptoma tijekom testa. Važno je voditi točan dnevnik. Ako osjetite simptome kao što su bol u prsima, otežano disanje, neujednačeni otkucaji srca ili omaglica, zabilježite u dnevnik doba dana kada su počeli i što ste radili. Vaš će se dnevnik usporediti s promjenama na vašem EKG -u koje je zabilježio Holter monitor.

Što se događa nakon nošenja Holter monitora?
Nakon probnog razdoblja, vratite monitor osoblju u poliklinici. tada će se obraditi zapis o vašoj srčanoj aktivnosti i pripremiti izvješće za Vašeg liječnika.

Ukoliko su potrebni druge pretrage koji bi mogli biti potrebni nakon završetka pretrage Holter EKG-a, liječnik će vas uputiti.

prim. mr. sc. Ivan Sokol
dr. med., FESC, spec. interne medicine, subspecijalist kardiologije
prim. mr. sc. Ivan Sokol
Miroslav Krpan
dr. med., specijalist kardiologije
Miroslav Krpan
prim. dr. sc. Rada Šarac,
dr. med., spec. interne medicine i uže spec. kardiologije
prim. dr. sc. Rada Šarac,
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!