Tumorski marker CA 19-9

Koristi se u dijagnostici tumora gušterače za razlikovanje tumora gušterače od drugih stanja, za praćenje odgovora tumora na terapiju i praćenje remisije bolesti.

Što je karbohidratni antigen CA 19-9?

Koristi se u dijagnostici tumora gušterače za razlikovanje tumora gušterače od drugih stanja, za praćenje odgovora tumora na terapiju i praćenje remisije bolesti. Vrijednosti CA 19-9 mogu pomoći u diferencijalnoj dijagnozi i praćenju pacijenata s uznapredovalim karcinomom gušterače (osjetljivost 70-93%).

Povišen je u 20-40 % bolesnika s karcinomom želuca, 20-40 % bolesnika s karcinomom debelog crijeva i 70-93 % bolesnika s karcinomom gušterače. Kod osoba s karcinomom gušterače više vrijednosti mogu biti povezane s uznapredovalijim stadijem bolesti.Ne postoji korelacija između tumorske mase i koncentracije CA 19-9. Ipak, pacijenti s koncentracijama CA 19-9 iznad 10000 U/mL gotovo uvijek imaju distalne metastaze.

Određivanje CA 19-9 ne može se koristiti za ranu detekciju karcinoma pankreasa (gušterače) jer može biti povišen i u drugim bolestima kao što su kolorektalni tumori, tumori pluća, žućnog mjehura, obstrukcije (začepljenja) žučnih vodova, pankreatitisu, cističnoj fibrozi i bolestima jetre.

Dobroćudna stanja koja mogu uzrokovati povećanje CA 19-9 su žučni kamenci, upala gušterače, ciroza jetre i upala žučnog mjehura.

Za ovaj test nije potrebna posebna priprema. Nije potrebno doći u jutro i natašte.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!