Mali zahvati (ječmenac, aterom, siringomi, bradavice, nevusi) 1 promjena

JEČMENAC

Ječmenac je upala lojnih žlijezda vjeđa, koje se nalaze u rubovima vjeđa. Kada je njihovo izlučivanje otežano dolazi do stvaranja upale.

Ječmenac se može javiti u akutnom obliku koji zovemo hordeolum i manifestira se kao crvenilo, otok, bolnost vjeđe.

Ukoliko upala traje duže vrijeme oko upalnog mjesta se formira kapsula i takva kronična promjena s karakterističnom „kvržicom“ se naziva halacion. Kapsula onemogućuje djelovanje lokalnog antibiotika i jedino rješenje je operativno uklanjanje upalnog sadržaja i kaspule.

Jednom kada se formira kapusla, ječmenac se teško resorbira bez kirurškog zahvata. Može se pokušati toplim suhim oblozima razmekšati upalni sadržaj, no većinom se mora pristupiti manjoj operaciji.

Operativni zahvat se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji. Odstranjenje upalnog sadržaja i kaspule najčešće se odstranjuje s unutarnje strane vjeđe. Postupak traje 15-30 minuta. Nakon zahvata potrebno je prosječno do tjedan dana da se povuku oteklina i hematom vjeđe.

ATEROM

Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim izlučivanjem lojne žlijezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja. Najčešće se javljaju na glavi (tjeme, stražnja strana vrata, lice, vjeđe), ali se također mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Aterom se češće javlja kod ljudi koji su skloniji aknama i pretjeranom znojenju i češće se javlja kod muškaraca. Ateromi mogu biti različite veličine, od 5 mm do nekoliko centimetara i obično su bezbolni i mekani na dodir. Ako nastane upala, ateromi postanu bolni, a na mjestu upale dolazi do njihovog naglog rasta i pojave crvenila.

Istiskivanje ateroma se nikada ne preporučuje jer se može isprovocirati upala, a kapsula u kojoj je smješten omogućuje ponovno nakupljanje sadržaja. Zato se aterom najčešće kirurški odstranjuje u cijelosti zajedno s kapsulom.

Zahvat je potpuno bezbolan, u lokalnoj anesteziji pa nije potrebna nikakva priprema prije dolaska na zahvat. Nakon zahvata se postave kožni šavi ovisno o veličini ateroma koji se skidaju nakon 5-7 dana. Oporavak je brz, nije potrebno mirovanje ili posebna postoperativna njega.

SIRINGOMI

Siringomi su dobroćudni tumori malih znojnih žlijezda poznati kao male, bezbolne kvržice žućkaste boje koje se javljaju na području donjih vjeđa. Češće se pojavljuju kod žena nakon 20.godine života zbog utjecaja hormona iako pravi uzrok nije do kraja poznat. Također se češće se javljaju kod osoba koje boluju od šećerne bolesti.

Siringomi nisu zdravstveno štetni pa se ne moraju odstraniti, ali se mogu ukloniti zbog estetskih razloga. Odstranjuju se kirurškim zahvatom ili elektrokauterizacijim u lokalnoj anesteziji.

Zahvat je potpuno bezbolan, nije potrebna nikakva priprema prije dolaska na zahvat. Oporavak je brz, nije potrebno mirovanje ili posebna postoperativna njega.

dr. sc. Mirna Zlatar,
dr. med, spec. oftalm.
dr. sc. Mirna Zlatar,
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!