PAPA test*

PAPA test je citološka analiza vrste, izgleda i abnormalnosti stanica vrata maternice.

Što je PAPA test?

PAPA test ili test po Papanicolauu, predstavlja neinvazivnu medicinsku metodu uzimanja obriska rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. PAPA testom se vrši ispitivanje stanica sluznice grlića maternice tj. analiziraju se promjene na djelovima stanica koje su od značaja za postavljanje dijagnoze promjena na grliću. Provodi se u okviru preventivnih programa u ranom otkrivanju raka grlića maternice. Ako se promjene otkriju dovoljno rano, liječenje je jednostavno i relativno lako.

Kada trebate obaviti PAPA test?

Redovite ginekološke preglede uz PAPA test najbolje je obavljati jednom godišnje kada žena postane seksualno aktivna ili navrši 18 godina. Redovnim testiranjem vrši se prevencija od malignih oboljenja i smanjuje se rizik oboljenja od raka grlića maternice.
PAPA test je najbolje provesti između 10. i 20. dana od prvog dana zadnje menstruacije, a nikako za vrijeme krvarenja. U suprotnom, zbog prikrivanja abnormalnih stanica, neće biti moguće pravilno očitanje rezultata.

Kako izgleda pregled?

PAPA test je brz i bezbolan, a izvodi ga ginekolog u vrijeme dok je pacijentica smještena na ginekološki stol. Uvođenjem spekuluma u rodnicu ginekolog pažljivo drvenim štapićem s vatom uzima obrisak sa stražnjeg svoda rodnice, rodničkog dijela vrata maternice, te iz kanala vrata maternice. Zatim se sadržaj obrisa nanosi na staklenu pločicu, oboji se posebnim bojama i promatra pod mikroskopom. Na ovaj način moguće je vidjeti stanice grlića maternice i eventualne promjene u njihovoj veličini i izgledu. PAPA testom se pravovremeno može utvrditi prisustvo premalignih i malignih promjena u stanicama različitih slojeva epitela. Prema novoj Bethesda klasifikaciji, PAPA testom se otkrivaju abnormalnosti epitela niskog stupnja LSIL (nalaz koji je ranije bio poznat kao CIN1) i abnormalnosti visokog stupnja HSIL (u koji se ubrajaju lezije ranije označene kao CIN2, CIN3, CIS).
PAPA test se dodatno dopunjuje s kolposkopijom koja će pružiti detaljniji uvid i pouzdanije rezultate. Kolposkopiju s PAPA testom treba raditi jednom godišnje.

 

Pročitajte više o Ginekološkom pregledu.

Lada Šumilin
dr. med. specijalistica ginekologije i opstetricije
Lada Šumilin
dr. sc. Tomislav Miletić
dr.med. znanstveni suradnik, specijalist ginekologije i opstetricije
dr. sc. Tomislav Miletić
Donijeti prijašnji nalaz ukoliko ga imate. Nemojte koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, deodorante, pudere 48 do 72 sata prije testa. Prije odlaska na PAPA test neophodno je poštivati sljedeća pravila kako bi se prikupili pravilni uzorci. Dva do tri dana prije testiranja ne bi trebalo koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, pudere i kupke, a ne bi trebalo imati ni seksualne odnose. Navedeni segmenti mogu negativno uticati na interpretaciju i rezultate PAPA testa i onemogućiti otkrivanje abnormalnih stanica.  
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!