Prostata specifičan antigen – PSA

Tumorski biljeg, koristi se u dijagnostici tumora prostate. U slučajevima kada postoje simptomi koji upućuju na probleme sa prostatom, kao što su otežano i bolno ili učestalo mokrenje preporučeno je odrediti koncentraciju PSA.

Što je PSA?

PSA tumorski biljeg, koristi se u dijagnostici tumora prostate. U slučajevima kada postoje simptomi koji upućuju na probleme sa prostatom, kao što su otežano i bolno ili učestalo mokrenje preporučeno je odrediti koncentraciju prostata specifičnog antigena. Također, koncentracija PSA određuje se i u praćenju terapije tumora prostate.

Povišene vrijednosti upućuju na tumor prostate, ali se mogu naći i u drugim benignim stanjima kao što su prostatitis i u benignoj hiperplaziji prostate. Vrijednosti antigena pokazuju tendenciju porasta sa godinama starosti. Zlatni standard za utvrđivanje tumora prostate je digitorektalni pregled. Valja naglasiti da se određivanje koncentracije antigena nikako ne smije obaviti odmah nakon digitorektalnog pregleda (preporučljivo je pričekati barem 2-3 tjedna). PSA u krvi postoji u dva oblika: vezani i slobodni. Rutinski se određuje ukupni, a što prestavlja zbroj vezanog i slobodnog antigena. Slobodni antigen koristi se u dijagnostici tumora prostate za odlučivanje da li treba ili ne biopsija prostate u slučajevima kada je PSA povišen. Također, u benignoj hiperplaziji prostate je slobodni PSA viši nego u slučajevima tumora prostate. Relativno niske vrijednosti slobodnog PSA ukazuju na vjerojatnost tumora  i ako ukupni antigen  nije značajno povišen.

Preporuča se da se ovaj test ne radi prije nego što prođe barem 2 – 3 tjedna od digito rektalnog pregleda.

Nije potrebna posebna priprema i nije potrebno doći natašte.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!