Psihologijski tretman (bihevioralno-kongitivni) - pojedinačni

Psihoterapija je proces u kojem terapeut podržava klijenta na putu osobnog rasta i različitim kreativnim tehnikama pomaže mu suočiti se s vlastitim problemima, pronaći adekvatne odgovore i načine njihova rješavanja s ciljem postizanja funkcionalnosti, cjelovitosti i osjećaja osobnog zadovoljstva (SPUH, http://www.savez-spuh.hr/). U psihoterapiju se mogu uključiti osobe sa psihijatrijskom dijagnozom, ali i osobe bez psihijatrijske dijagnoze koje žele unaprijediti kvalitetu vlastitog života.

Najčešći razlozi dolaska na psihoterapiju su anksioznost i depresivnost, a sve češće i napadi panike.  Za razliku od savjetovanja psihoterapijski proces ulazi u dublje prorađivanje najčešće dugotrajnijih problema, njihovo rješenje zahtjeva postavljanje i realizaciju većeg broja ciljeva, te je broj tretmana (dolazaka)  i intervencija veći i zahtjevniji.

Bihevioralne i kognitivne terapije su psihološki, znanstveno zasnovani pristupi za koje istraživanja pokazuju da su efikasni za širok raspon problema (psihosomatski poremećaji, poremećaji hranjenja, opsesivno-kompluzivni poremećaji, fobije i dr.). Klijent i terapeut zajedno rade na identificiranju i razumijevanju problema u terminima odnosa između misli, osjećaja i ponašanja. Pristup je obično usmjeren na teškoće ovdje i sada i oslanja se na razvijanje zajedničkog shvaćanja klijentovih problema između terapeuta i klijenta. To vodi ka utvrđivanju individualiziranih, vremenski ograničenih ciljeva i strategija tretmana koji se kontinuirano prate i procjenjuju (HUBIKOT, http://cabct.hr/). Psihoterapija se, ovisno o prirodi i/ili intenzitetu problema, može provoditi u kombinaciji s medikamentoznom terapijom ili bez nje.

prof. Danijela Bučević
psihologinja
prof. Danijela Bučević
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!