Psihološko savjetovanje - individualno

Kroz savjetovanje se s klijentom radi na konkretnom cilju i pronalaženju što kvalitetnijeg rješenja za određeni problem.

U odnosu na psihoterapiju, psihologijsko savjetovanje je kraća forma psihologijske intervencije kojom se klijentu olakšava suočavanje i donošenje odluka u problemnim situacijama u kojima se u nekom trenutku svog života može zateći bilo tko (npr. stres, mobbing, gubitak posla, kriza u braku, usamljenost i dr.). Kroz savjetovanje se s klijentom radi na konkretnom cilju i pronalaženju što kvalitetnijeg rješenja za određeni problem. Pri tome se klijentu ne nude gotova rješenja, već mu se kroz razgovor i podršku pomaže da uvidi i osvijesti različite pristupe istom problemu, moguća rješenja, sagleda moguće pozitivne i negativne ishode pojedinih opcija, te uz kvalitetu informiranost i emocionalno prorađivanje problema donese odluka koja odgovara datom trenutku i uvjetima. Iako po formi i sadržaju savjetovanje može djelovati jednostavno, njegova efikasnost i dobrobit za život pojedinca mogu biti veliki i olakšati mu donošenje kvalitetnih odluka u problemnim situacijama.

Život i praksa pokazuju da uznemirena osoba pritisnuta problemima često doživi određenu vrstu mentalne i emocionalne „blokade“ iz koje se teško uspjeva sama pokrenuti i sagledati problem iz različitih kuteva, što dovodi do obeshrabrenosti i osjećaja bespomoćnosti. Upravo u tim situacijama stručna pomoć neutrane, dobronamjerne i diskretne osobe može pomoći osobi da ponovo aktivira svoje potencijale i preuzme odgovornost za vlastiti život.

prof. Danijela Bučević
psihologinja
prof. Danijela Bučević
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!