RTG snimke

Što su RTG snimke?

Radiografske snimke (RTG snimke) metoda je snimanja koja koristi x-zrake proizvedene u rendgenskoj cijevi, a usmjeravaju na tijelo pacijenta kroz koje prolaze. Razlike u gustoći tkiva prikazuju se na rendgenskom filmu odnosno na zaslonu računala, radi kasnije obrade ukoliko postoji potreba.

Snimke pregleda arhiviraju se na CD medij. Sve rendgenske snimke u našoj Poliklinici (snimke srca i pluća, koštanih struktura, sinusa, abdomena, urotrakta) vrše se isključivo na indikaciju liječnika. Dio tijela je izložen malim dozama ionizirajućeg zračenja kako bi se dobila slika unutarnje strukture tijela.

Liječnik radiolog, koji je specijalist za tumačenje rendgenskih snimaka, će ih analizirati i napisati radiološki nalaz koji će poslužiti vašem liječniku za uspostavljanje terapije.

Rendgenska – RTG snimka srca i pluća

Najčešća je radiološka pretraga kojom se nastoji procijeniti izgled i funkcija struktura u prsnom košu. Ova snimka se uzima kao izuzetno važna jer daje uvid u rad torakalnih organa.

Rendgenska snimka srca i pluća prikazuje patološke promjene u organizmu: od upale pluća, metastaze u plućima pa sve do zatajenja srca. Nerijetko svaki pregled liječnika specijaliste pulmologa podrazumijeva snimanje pluća rendgenom.

Indikacije za snimanje pluća rendgenom mogu ukazivati na postojanje ozbiljnih plućnih bolesti poput sarkoidoze, pneumotoraksa, pucanja plućne maramice, tumora pluća, tuberkuloze, parazitarnih oboljenja i dr.

Rendgensko snimanje (RTG) srca i pluća potrebno je izvesti u okviru sistematskog pregleda ukoliko postoji indikacija liječnika internista, ali može biti i dio predoperativne obrade. Također, pretraga se radi preventivno kod osoba kod kojih postoji rizik za bolesti pluća što je posebno izraženo kod pušača, kao i kod preventivnih pregleda za određena zanimanja.

Rendgenska snimka srca i pluća se najčešće radi u dvije projekcije (PA i profilna snimka).

Rendgen – RTG koštano zglobnog sustava

Pomoću rendgenske snimke koštano-zglobnog sustava (RTG koljena, RTG šake, RTG stopala, RTG kralježnice, RTG ručnog zgloba, RTG natkoljenice…)  mogu se dijagnosticirati oboljenja poput: frakture (prijeloma) kosti, tumori, degenerativna oboljenja, reumatska oboljenja kostiju i zglobova, osteomijelitis (upala kosti), periostitis (upala pokosnice), koštane ciste, urođene anomalije (deformiteti) koštano-zglobnog sustava, određivanje koštane starosti djeteta, a može se i jasnije vidjeti stanje paranazalne šupljine – sinusi, polipi i dr.

Rendgen – RTG urotrakta

Rendgenski snimak urotrakta najčešće se obavlja ukoliko postoji sumnja na postojanje kalkulusa u bubregu ili u ureterima ili mokraćnom mjehuru, ali i pri sumnji na tumore. Pregledom se dobije uvid u izgled, veličinu, položaj i oblik bubrega, ali ne i u njegovu funkciju. Pregled se izvodi u ležećem položaju.

Rendgen – RTG abdomena

Rendgenskom snimkom abdomena dobiva se uvid u stanje abdominalnih organa (želudac, crijeva). Pregledom se dijagnosticira ileus (zapetljaj crijeva), ali se mogu uočiti perforacije u nekog od šupljih abdominalnih organa.

mr. sc. Eda Parac Blažević
dr. med., specijalist radiologije
mr. sc. Eda Parac Blažević
Nije potrebna posebna priprema. Potrebna je pisana liječnička indikacija.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!