Sklerozacija

Varikozne vene su povećane, površinske proširene vene, koje zahtijevaju tretman, ne samo zbog estetskih razloga, nego i zbog kliničkih i subjektivnih simptoma, kako osjećaj boli i nelagode.

U dermatološkoj domeni su tretmani sitnih, proširenih vena, kao što su retikularne vene i teleangiektazije (površinske, sitne, plave vene). Te vene se tretiraju sklero i mikroskleroterapijom kako i laserima.

Sklerozacija je injekcijska, nekirurška tehnika, koja se koristi u tretmanu proširenih vena.

Prije tretmana potrebno je učiniti ultrazvuk krvnih žila (color doppler) donjih ekstremiteta.

Tijekom tretmana injektira se sklerozantna otopina izravno u krvnim žilama, s tankim iglama, što uzrokuje upalu zidova žila te one nestaju nakon nekoliko tjedana. Anestezija nije potrebna. Nakon tretmana preporuča se nošenje kompresijskih čarapa. Odmah nakon tretmana, pacijenti se mogu vratiti svojim dnevnim aktivnostima. Savjetuje se izbjegavati dugotrajno stajanje i sjedenje.

Tretmani sklerozacije se mogu ponoviti nakon mjesec dana.

Od najčešćih komplikacija skelorozacije izdvajamo crvenilo, otok, bol i osjećaj nelagode. Navedeni simptomi nestaju nakon nekoliko dana. Smećkaste pigmentacije i modrice nestaju nakon nekoliko tjedana do mjesec dana.

Od rijetkih komplikacija može nastati ulceracija, alergijska reakcija na otopinu ili duboka venska tromboza.

Skleroterapijom se tretiraju postojeće proširene vene. Kako bi se spriječio eventualni nastanak novih vena, preporuča se fizička aktivnost i nošenje kompresijskih čarapa manjeg stupnja kompresije.

 

 

Novosti

Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!