T4

Tiroksin (T4) je jedan od dva glavna hormona štitne žlijezde i Ima funkciju poticanja anaboličkih procesa u organizmu i kontrolira potrošnju energije u tijelu.

Tiroksin (T4) je jedan od dva glavna hormona štitne žlijezde  i ima funkciju  poticanja anaboličkih procesa u organizmu i kontrolira potrošnju energije u tijelu. Drugi glavni hormon je trijod tironin (T3). Gotovo sva količina T4 je u krvi vezana na protein. Ostalo je slobodni (nevezani) hormon koji je biološki aktivan. Stavaranje T4 odvija se po mehanizmu povratne sprege: kada je koncentracija T4 u u cirkulaciji niska, hipotalamus otpušta tireotropni hormon koji stimulira hipofizu da stvara tireo stimulirajući hormon (TSH). Ovaj TSH potom potiće štitnu žlijezdu na povečano stvaranja i odpuštanje T4. Tiroksin (T4) je glavni hormon štitne žlijezde. Kada postoji povećana potreba, štitna žlijezda otpušta pohranjeni T4 u cirkulaciju. U krvi je T4 slobodan ili vezan na protein (tiroksin vezujući globulin). Koncentracija slobodnog T4 (fT4) je oko 0,1 % ukupnog T4. Ovaj  T4 u jetri i drugim tkivima prelazi u T3. T3 također je vezan na proteine. Međutim, slobodni oblici T3 i T4 su biološki aktivni, pri čemu je slobodni T3 u cirkulaciji oko 4 do 5 puta aktivniji nego slobodni T4. Određivanje koncentracije fT4 koristi se u procjeni rada i/ili bolesti štitne žlijezde uključujući hipotireoidizam i hipertireoidizam, obično nakon što je utvrđeno da su vrijednosti TSH poremećene.  

Za određivanje T4/fT4 nisu potrebne posebne pripreme. Neki lijekovi mogu utjecati na vrijednosti ovog hormona i treba se posavjetovati s liječnikom prije poduzimanja ovog testa.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!