Trigliceridi

Posljednja su istraživanja pokazala da kombinacija visoke koncentracije LDL-a i visoke koncentracije triglicerida predstavljaju vrlo visoki rizik za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Što su trigliceridi?

Trigliceridi pripadaju grupi lipida (masti). Budući da su netopivi u vodi, transportiraju se u krvi vezani za proteine (lipoproteini). Trigliceridima bogati lipoproteini su hilomikroni te lipoproteini vrlo male gustoće (VLDL). Indikacije za mjerenje koncentracije triglicerida su:

  • rano prepoznavanje rizika od ateroskleroze te klasifikacija hiperlipoproteinemija
  • praćenje koncentracije lipida kod prehrane siromašne lipidima i terapije lijekovima za snižavanje lipida

Posljednja su istraživanja pokazala da kombinacija visoke koncentracije LDL-a i visoke koncentracije triglicerida predstavljaju vrlo visoki rizik za pojavu kardiovaskularnih oboljenja. Visoke hipertrigliceridemija (vrijednosti i do 11.4 mmol/L) pojavljuje se u hiperlipoproteinemiji tipa I i V (hilomikronemija). Hipertrigliceridemija tipa IV (vrijednosti od 2.3-5.7 mmol/L) bolest je odraslih, pojavljuje se u kombinaciji sa šećernom bolešću, pretilošću i hiperinzulinemijom. Sekundarna se hipertrigliceridemija pojavljuje kod hepatopatija, nefropatija, hipotiroidizma, pankreatitisa.

Za ovu pretragu potrebno je biti natašte (preporučuje se 12 sati prije vađenja krvi).
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!