Trigliceridi

Posljednja su istraživanja pokazala da kombinacija visoke koncentracije LDL-a i visoke koncentracije triglicerida predstavljaju vrlo visoki rizik za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Što su trigliceridi?

Trigliceridi pripadaju grupi lipida (masti). Budući da su netopivi u vodi, transportiraju se u krvi vezani za proteine (lipoproteini). Trigliceridima bogati lipoproteini su hilomikroni te lipoproteini vrlo male gustoće (VLDL). Indikacije za mjerenje koncentracije triglicerida su:

  • rano prepoznavanje rizika od ateroskleroze te klasifikacija hiperlipoproteinemija
  • praćenje koncentracije lipida kod prehrane siromašne lipidima i terapije lijekovima za snižavanje lipida

Posljednja su istraživanja pokazala da kombinacija visoke koncentracije LDL-a i visoke koncentracije triglicerida predstavljaju vrlo visoki rizik za pojavu kardiovaskularnih oboljenja. Visoke hipertrigliceridemija (vrijednosti i do 11.4 mmol/L) pojavljuje se u hiperlipoproteinemiji tipa I i V (hilomikronemija). Hipertrigliceridemija tipa IV (vrijednosti od 2.3-5.7 mmol/L) bolest je odraslih, pojavljuje se u kombinaciji sa šećernom bolešću, pretilošću i hiperinzulinemijom. Sekundarna se hipertrigliceridemija pojavljuje kod hepatopatija, nefropatija, hipotiroidizma, pankreatitisa.

Mag. Vera Robić
Mag. Vera Robić
Za ovu pretragu potrebno je biti natašte (preporučuje se 12 sati prije vađenja krvi).
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!