Ultrazvuk (UZV) dojki i pregled (palpacijski)

Ultrazvuk dojki je neinvazivna, medicinska dijagnostička metoda pregleda dojki, bez ionizirajućeg zračenja.

Što je UZV dojki i pregled?

UZV dojki bezbolan je i neinvazivan dijagnostički postupak koji se koristi ultrazvučnim valovima u analizi strukture žljezdanog tkiva, odnosno u otkrivanju tkivnih abnormalnosti poput cisti ili različitih tvorbi u organu. Liječnik koristi malu sondu (dio UZV uređaja) i kontaktni gel za prikaz svih struktura. Dubinska struktura dojke prikazuje se na ekranu UZV uređaja, uz mogućnost naknadnih mjerenja dobivene slike. Pregled je bezbolan i traje oko 20 minuta. Ukoliko postoji kakva promjena u strukturi dojke, ona se arhivira na snimci koja se prilaže uz nalaz. Uvijek je poželjno priložiti snimke i nalaze prethodne obrade (ne isključivo ultrazvučnog pregleda), posebice kod neke već ranije registrirane promjene, nakon operativnog zahvata ili kod onkoloških pacijenata. UZV se izvodi uz palpacijski pregled.

Kada trebamo obaviti UZV (ultrazvuk) dojki?

Pregled se može učiniti u bilo kojoj životnoj dobi. Kod mlađih osoba prva je metoda izbora u algoritmu pretraga. Može se koristiti i kao dopuna mamografiji, u slučaju postojanja neke abnormalnosti koja se ne može jasno definirati na mamografskoj snimci. U određenom broju promjena, ukoliko UZV pregled nije dovoljan, a postoji mogućnost prisustva nekog patološkog procesa, može se učiniti i ciljana citološka punkcija te MR pregled dojki. Redovite UZV kontrole preporučaju se u intervalu jednom godišnje.

UZV (ultrazvuk) dojki u Poliklinici Aviva

Prvi smo razvili Onkološki tim radiologa koji prati pacijenticu od samog početka detekcije raka dojke, te ju slijedi kontrolama  iza operacije – npr. stanje ožiljka, a individualnim pristupom i druga stanja za koja su – potrebna  znanja o djelovanju kemo, hormonoterapije, imunoterapije. Surađujemo sa ginekolozima- endokrinolozima, nutricionistima, kineziolozima- razvili smo svoj pristup limfnoj drenaži ruku iza operacije dojke. Jedino kod nas postoji  klub 2+ – zdravih žena – koje su zahvaljujući našoj dijagnostici na vrijeme  otkrili 2 puta rak dojke u životu na vrijeme  i danas su na naš ponos – zdrave i to nam je veliki motiv da ustrajemo u svom pristupu.

Prvi smo započeli – MRM kontrolu implantata puno prije velikog skandala s kancerogenim implantatima – iz Francuske –  smo educirali žene da zahtijevaju  potvrdu kvalitete implantata i dalje se borimo da se u HR formira nacionalni registar implantata. Nove studije kod žena preko 50 godina starosti povezuju prekomjernu tjelesnu težinu (BMI preko 24) i učestalost raka dojke – tumačenje konverzije masti u estrogen – te smo razvili algoritam potrebnih pretraga i objedinili nutricionistički, endokrinološki i kineziološki pristup  u borbi  protiv debljine žena u postmenopauzi.

Više o prevenciji i karcinomu dojke možete pročitati u članku dr.sc. Jure Murgića:  Razgovor sa dr. sc. Murgićem o prevenciji, simptomima i liječenju karcinoma dojke

 

mr. sc. Eda Parac Blažević
dr. med., specijalist radiologije
mr. sc. Eda Parac Blažević
Savjetuje se učiniti pregled u prvoj polovici menstruacijskog ciklusa.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!