Ultrazvuk (UZV) abdomena

UZV abdomena je jednostavna, bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda kojom se mogu prikazati parenhimski organi gornjeg abdomena – jetra, gušterača i slezena, te žučni mjehur i žučni vodovi.

Što je UZV abdomena?

UZV abdomena je jednostavna, bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda. Pregledom se mogu prikazati parenhimski organi gornjeg abdomena: jetra, gušterača i slezena, te žučni mjehur i žučni vodovi. UZV-om abdomena također prikazujemo organe urotrakta, odnosno  bubrege i mokraćni mjehur, a  kod muškaraca prostatu. Također je vrlo korisna za orijentacijski prikaz eventualnih patoloških promjena na maternici i jajnicima uz napomenu da je u tom slučaju metoda izbora, naravno, transvaginalni ultrazvučni pregled.

Kada trebamo UZV abdomena?

UZV abdomena je prva slikovna metoda u nizu pregleda ukoliko postoji sumnja na bolest gore navedenih organa. Patološke promjene koje možemo uočiti UZV–om su: uvećanje organa; kamenci u žučnom mjehuru i bubrezima; tumorske i ostale žarišne promjene na organima. To mogu biti: ciste na jetri ili bubrezima, hemangiomi na jetri te promjene suspektne na  malignome ili metastaze.
UZV abdomena je koristan prilikom pregleda prostate i određivanja njezine veličine te prikaza patoloških promjena na mokraćnom mjehuru kao što su kamenci ili tumorske tvorbe na stijenci mjehura. Ultrazvučni aparat  za nastanak slike koristi ultrazvučne valove i nije štetan za pacijenta.
Ukoliko se ultrazvukom abdomena postavi sumnja na bolest pojedinog organa koja zahtjeva daljnju radiološku obradu pacijent se upućuje na MR abdomena a koji su također dostupni u našoj ustanovi.  

Kako se pripremiti za UZV abdomena?

Dan prije pregleda preporuka je liječnika ne jesti  tešku  i masnu  hranu, niti piti gazirane sokove, a oko  18 sati pojesti zadnji lagani obrok.
Ujutro Vas molimo da dođete natašte. Nemojte piti crnu kavu niti kavu sa mlijekom na dan obavljanja pretrage, vodu se može piti slobodno. Poželjno je da prilikom pregleda ispitanik ima pun mjehur radi boljeg prikaza.
Ukoliko ste naručeni u popodnevnim satima  bitno je da  četiri sata prije UZV abdomena ništa ne jedete, odnosno ujutro rano možete pojesti prepečenec i  popiti nezaslađeni čaj.
Više o ostalim ultrazvučnim pregledima možete saznati na Odjelu Radiologije 
Željka Pirc Matotek
dr. med., specijalist kliničke radiologije
Željka Pirc Matotek
Drago Odak
dr. med., specijalist radiologije, subspecijalist ultrazvuka i intervencijske radiologije
Drago Odak
Vladimir Šalamon, dr. med.,
spec. interne medicine, subspecijalist gastroenterologije
Vladimir Šalamon, dr. med.,
Željko Jovanović
dr. med., specijalist radiologije
Željko Jovanović
mr. sc. Eda Parac Blažević
dr. med., specijalist radiologije
mr. sc. Eda Parac Blažević
Dan prije pregleda preporuka je ne jesti  tešku  i masnu  hranu, niti piti gazirane sokove, a oko  18 sati pojesti zadnji lagani obrok. Ujutro doći natašte. Ne piti crnu kavu niti kavu sa mlijekom na dan obavljanja pretrage, vodu se može piti slobodno (poželjno je da prilikom pregleda ispitanik ima pun mjehur radi boljeg prikaza). Ukoliko ste naručeni u popodnevnim satima  bitno je da  četiri sata prije UZV abdomena ništa ne jedete, odnosno ujutro rano možete pojesti prepečenec i  popiti nezaslađeni čaj.      
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!