Željezo

Mjerenje koncentracije željeza provodi se kod sumnje na manjak željeza ( sideropenična anemija, anemija nakon akutnih ili kroničnih infekcija, gubitaka krvi) ili na višak željeza (megaloblastična anemija, nedostatak B12 vitamina).

Što je željezo?

Željezo je element u tragu koji se fiziološki pojavljuje kao centralni element u molekuli hemoglobina i mioglobina kao i u mnogim enzimima. Željezo se pohranjuje u obliku feritina u jetri, slezeni i koštanoj srži. U usporedbi sa velikim količinama funkcionalnog i pohranjenog željeza, količine koje se vezuju za transferin, te one koje se apsorbiraju i secerniraju na dnevnoj bazi su minimalne. Mjerenje koncentracije željeza u serumu nije pogodno za dijagnozu deficijencije željeza u organizmu iz slijedećih razloga:

  • u zdravih pojedinaca, dnevna varijacija u koncentraciji željeza je i do 50%,
  • koncentracija željeza ovisi o unosu hranom i može se promijeniti u vremenskom periodu od 10 minuta
  • kod akutnih upalnih i kroničnih bolesti (reumatoidni artritis i maligni tumori) koncentracija željeza je snižena neovisno o statusu željeza u organizmu

Mjerenje koncentracije željeza  provodi se kod sumnje na manjak željeza (sideropenična anemija, anemija nakon akutnih ili kroničnih infekcija, gubitaka krvi) ili na višak željeza (megaloblastična anemija, nedostatak B12 vitamina). Ukoliko uzimate preparate željeza (bez obzira radi li se o preparatima koje vam je prepisao liječnik ili uzimate razne probiotike kao što je vitamin C) potrebno je prekinuti njihovo uzimanje i pristupiti mjerenju koncentracije željeza najmanje tjedan dana nakon prestanka.

Za ovu pretragu morate biti natašte. Ukoliko ste na terapiji preparatima željeza, odgodite vađenje krvi za dva tjedna nakon prestanka uzimanja željeza u obliku tableta, kapi ili sirupa, barem 3 dana nakon intravenoznog primanja i mjesec dana nakon intramuskularnog primanja željeza.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!