Važnost preventivnih pregleda u pandemiji

Što smo u pandemiji naučili o prevenciji bolesti?

Znamo da restrikcije donesene radi pandemije spašavaju sigurnost i zdravlje ljudi.

Međutim sada, kako pandemija traje već neko vrijeme, javljaju se i COVID-19 komplikacije bolesti, ali također anksioznost i depresija koja se javlja zbog otežanog pristupa pregledima. Često se mogu čuti kritike pacijenata kako se u bolnicama primaju samo hitni onkološki pacijenti.

Upute kao npr.: „Brinite o zdravlju kada ste najzdraviji“ ili „Stvarajte zdrave navike“ su otežano provedive, ali ipak – mogu se ostvariti u vidu kvalitetnih sistematskih pregleda te su važni za sve nas više nego ikad.

Sistematski pregled kao prvi korak očuvanja zdravlja

Sistematski pregledi služe prevenciji i mogu spriječiti razvoj bolesti, a i osigurati liječenje na vrijeme jer ponekad je nemoguće izbjeći bolest, ali moguće je uspješno izlječenje.

Ideal čemu struka teži je – detaljni pregled čitavog tijela, s najvišim standardima opreme i liječničkog tima koji individualnim pristupom može najviše pomoći.

Kao radiolog onkolog radeći cijelo vrijeme pandemije, svakodnevno se susrećem s klijenticama koje dolaze na pregled iz čitave Hrvatske, ali i iz drugih zemalja na pregled dojki. Po učestalosti, maligne bolesti su na drugom mjestu – iza bolesti krvožilnog sustava. Tu se nalaze brojni čimbenici rizika te, sada posebno, kod raka dojke ističe se već ranije znani rizik – povišen BMI (Body Mass Index). Osim nepravilnom prehranom, pretilost je uzrokovana sjedilačkim načinom življenja bez dovoljno tjelesne aktivnosti. Kao čimbenici rizika ističe se i povišen stres, povišene masnoće u krvi i dr.

Individualno određujemo učestalost preventivnih pregleda, bilo jednom godišnje ili češće, a nastojimo uključiti inovativne metode kreativnim pristupom dijagnostici, jer se protokoli pregleda dopunjuju i mijenjaju.

Tako se npr. peak amplitude učestalosti raka dojke pomaka

o prema mlađoj populaciji i sada je oko 47 godina za razliku od ranijih 57 godina te se screening mamografijom kreće ranije, od 40. godine – jednom godišnje.

SISTEMATSKI PREGLEDI (ovisno o dobi i vrsti paketa) uključuju platformu digitalne full field mamografije – na našim prostorima je nažalost još uvijek nemaju svi, te znanje liječnika radiologa iz svih tehnika (UZV, mamografije, magnetske rezonancije i cito i core biopsije) odnosno cjelovito znanje radiologa onkologa.

Pandemija je na neki način ukazala na otočiće izvrsnosti u prevencijskoj dijagnostici raka dojke.

Treba nam veliki reset.

 

za magazin Story, travanj 2021., napisala:

mr. sc. Eda Parac Blažević, dr. med., spec. radiolog – onkolog

 

 

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE