Magnetska rezonanca (MR) zdjelice*

Magnetska rezonanca zdjelice neinvazivni je dijagnostički postupak kojim se prikazuju promjene na organima zdjelice uključujući maternicu i jajnike kod žena te prostatu kod muškaraca.

Što je magnetska rezonanca zdjelice?
Magnetska rezonanca zdjelice neinvazivni je dijagnostički postupak kojim se prikazuju promjene na organima zdjelice uključujući maternicu i jajnike kod žena te prostatu kod muškaraca.

Kako izgleda magnetska rezonanca zdjelice?
Snimanje traje 45-60 min, a po potrebi i duže ukoliko je to dodatno zatraženo od specijaliste radiologa koji će MR snimke analizirati. Pregled se može produžiti ukoliko je potrebno dati kontrastno sredstvo, radi detaljnije analize pojedine patološke promjene. Snimke pregleda arhiviraju se na digitalnom mediju, kojeg je u slučaju kontrolnih pregleda uvijek potrebno priložiti za komparaciju sa novim nalazom.

Kako se pripremiti za magnetsku rezonancu zdjelice?
Dan prije pregleda pojedite lagani doručak (čaj, kruh, dvopek, namaz), za ručak oko 12:00h pojedite lagani obrok – suhi žganci kuhani u vodi. Uzimajte dosta tekućine (bistre juhe, čajevi). Nemojte piti gazirana pića i alkohol. U 14:00h popiti jedan X-PREP sirup, a zatim tijekom popodneva popiti još 2 do 3 litre slatkog čaja ili negazirane mineralne vode. Na dan pregleda potrebno je na MR pretragu doći na tašte.  Sat vremena prije pregleda potrebno je isprazniti mjehur te nakon toga popiti 2-3 čaše vode. Ukoliko je pacijent već ranije obavljao MR snimanja obavezno treba donijeti stare snimke i nalaze te ostalu povijest bolesti.

Žene: Zbog analize stjenke rodnice obavezno sa sobom ponijeti tampon!

Svi pacijenti sa poviješću bubrežne bolesti ili perzistirajućom bubrežnom bolesti te pacijenti stariji od 65.g. na MR pregled bi trebali doći sa nalazom serumskog kreatitina i uree (Nalaz uree i kreatinina do 14 dana starosti).

Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!