5. ZNANSTVENI SIMPOZIJ „JOSIP MATOVINOVIĆ“ S TEMOM HIPERTIREOZA

Na 5. Znanstvenom simpoziju „Josip Matovinović“ koji je održan 20.lipnja 2016. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a tema kojeg je bila Hipertireoza, dodijeljeno je priznanje prof. dr. sc. Michaelu Zimmermannu zbog iznimnog doprinosa u području tireoidologije i višegodišnje zajedničke suradnje u realizaciji međunarodnih projekata.

Prof. dr. sc. Michael Zimemermann trenutno je profesor i predstojnik Human Nutrition Laboratory u Department of Health Sciences and Tehnology, Swiss Federal Institute of Technology u Zürichu te Chairman of Iodine Global Network.
Tom prilikom akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU i predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču, podsjetio je na 20. godišnjicu donošenja zakona o obveznom jodiranju soli. Uspješnim rješavanjem problema nedostatnog unosa joda i dobro definiranim programom praćenja provođenja jodne profilakse, Hrvatska je danas međunarodno prepoznata kao jedna od zemalja koje su najbolje riješile taj važan javno-zdravstveni problem i predstavlja model koji trebaju slijediti i ostale zemlje, kazao je akademik Kusić, istaknuvši i da je jodni deficit važan uzrok nižeg kvocijenta inteligencije.
Na simpoziju su sudjelovali istaknuti hrvatski endokrinolozi, ginekolozi, oftalmolozi, otorinolaringolozi, pedijatri i specijalisti nuklearne medicine koji su obradili sve aspekte hipertireoze: epidemiologiju, etiologiju, klinička obilježja, dijagnostiku i liječenje.
Hipertireoza je klinički sindrom hipermetabolizma, a posljedica je prekomjernog lučenja i učinka hormona štitnjače na organizam. Javlja se u svim dobnim skupinama i pogađa sve organske sustave, a osobito srčano-žilni sustav.
Pravovremeno otkrivanje i liječenje hipertireoze ima osobitu važnost jer sprječava sve negativne posljedice dugotrajne bolesti, a osobito je važno rano otkrivanje i liječenje hipertireoze u starijih bolesnika zbog poremećaja rada srca i posljedične povećane smrtnosti.

 

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE