Brine li vas zaboravljanje? Povodom Tjedna mozga testirajte vaše kognitivne sposobnosti!

U tjednu 14.3.-20.3.2022. obilježavamo Tjedan mozga. Dio je to međunarodne akcije s ciljem promicanja znanja o mozgu i bolestima mozga. Tim povodom, posebnu pozornost posvetit ćemo ranoj fazi poremećaja kognitivnih funkcija, odnosno blagom kognitivnom poremećaju.

Brojne su bolesti koje uzrokuju poremećaje kognitivnih funkcija. U prilog porastu broja pacijenata ide i trend općeg starenja stanovništva. Blagi kognitivni poremećaj (engl. mild cognitive impairment – MCI) je poremećaj kognitivnih funkcija. Ukoliko se uoči na vrijeme, simptomatsko liječenje može dati vidljive rezultate.

Kako biste na vrijeme uočili promjene kod vas ili vaših bližnjih, pripremili smo „test crtanja sata“. Ovaj jednostavan i brz test liječniku služi kao jedan od dijagnostičkih alata za otkrivanje blagog kognitivnog oštećenja ili demencije. Test je vrlo dobar indikator za otkrivanje početnih i uznapredovalih kognitivnih promjena.

Osobu s blagim kognitivnim poremećajem potrebno je uputiti neurologu da bi se izvršila odgovarajuća dijagnostička procedura.
Dovršen crtež analizirati će naša doc. prim. Sandra Morović, dr. med., spec. neurologije, te dati stručno mišljenje i daljnje upute. Iskoristite ovu jedinstvenu priliku i poduzmite potrebne korake na vrijeme.

Napomena: Ovi testovi nisu dizajnirani za konačno postavljanje dijagnoze već se za formalnu dijagnozu mora otići kod liječnika specijalista.

TEST CRTANJA SATA

UPUTE ZA IZVOĐENJE TESTA:

Sve što vam je potrebno su olovka, papir i mirno okruženje. Isprintajte ovaj list papira ili crtajte na vlastitom.
Korak 1: Okruženje mora biti mirno, bez sata s kazaljkama u okolini.
Korak 2: Nacrtajte sat sa brojčanikom, a zatim kazaljke sata tako da one pokazuju vrijeme 11:10 (jedanaest sati i deset minuta).
Korak 3: Crtež sata s imenom i prezimenom osobe te godinom rođenja osobe koja je rješavala test, pošaljite na našu e-mail adresu info@poliklinika-aviva.hr.

Naša će doc. prim. Sandra Morović, dr. med., spec. neurologije, pregledati vaš test i javiti vam se povratno sa stručnim mišljenjem i daljnjim koracima.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE