Otvorili smo prvi operativni HISPA centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i moždanog udara u Hrvatskoj

Program centra temelji se na individualnom pristupu i  dugoročnom praćenju osoba s povišenim kardiovaskularnim rizikom

Prvi operativni i stručni HISPA centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i moždanog udara u Hrvatskoj, otvoren je 18. travnja u Poliklinici AVIVA, s ciljem očuvanja zdravlja i prevencije infarkta ili moždanog udara, odnosno prepoznavanje rizičnih osoba za srčano-žilna oboljenja kako bi se spriječile teže posljedice.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, a u Hrvatskoj od njih umire svaki drugi stanovnik.  Naime, u Hrvatskoj iznosi stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti je 48,3 posto, dok u zemljama EU taj udio iznosi 42 posto. Podatak tim više zabrinjava jer  30% ljudi ne zna da su u rizičnoj skupini.
Novi pristup liječenju po programu HISPA-e, međunarodnog udruženja za praćenje hipertenzije (visokog tlaka), prevenciju srčanog ili moždanog udara, trebao bi prevenirati i smanjiti broj osoba koji će se naći u ovoj skupini. To se postiže upravo specifičnim HISPA programom, koji se, osim interdisciplinarnog pristupa liječenju osoba s povišenim kardiovaskularnim rizikom, od ostalih programa liječenja ovih bolesti razlikuje i po posebnom odnosu liječnik – pacijent u smislu dugoročnog praćenja.
Rizici za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti su pušenje, povišeni krvni tlak, povišene masnoće, povišeni šećer, oštećenje bubrega, tjelesna neaktivnost, stres i drugi, kako je istaknuo  prim. mr. sc. Ivan Sokol, dr. med., FESC, specijalist internist – kardiolog i voditelj HISPA centra Poliklinike Aviva.

Slaven Janečić, ravnatelj Poliklinike Aviva istaknuo je prilikom otvorenja: „U Poliklinici AVIVA veliku pažnju posvećujemo, kako razvoju novih, tako i visokoj personalizaciji postojećih usluga i programa. Stoga je i otvaranje HISPA centra naš veliki iskorak kada govorimo o kardiovaskularnim bolestima, s obzirom da se radi o sveobuhvatnom programu personaliziranih mjera liječenja, prilagođenih svakom pojedinom pacijentu.“

Pacijent se u HISPA centru podvrgava detaljnoj obradi s naglaskom na faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, kao i na sve ostalo što utječe na zdravlje pacijenta. Nakon toga, a s ciljem izračunavanja kardiovaskularnog rizika radi se detaljan pregled s dodatnim dijagnostičkim pretragama. Za svakog se pacijenta radi poseban elektronski karton kojim se dugoročno prati kretanje njegovog zdravstvenog stanja, ali i nudi personaliziran program, koji uključuje savjete za brigu oko zdravlja, prehranu i vježbanje.


Prim. mr. sc. Ivan Sokol – kardiolog Poliklinike Aviva, Slaven Janečić – ravnatelj Poliklinike Aviva i prof. dr. Nebojša Tasić – kardiolog  i predsjednik HISPA udruženja na otvaranju HISPA centraHrvatski centar 40.-i je takav centar u svijetu, a prof. dr. Nebojša Tasić, specijalist interne medicine-kardiolog, predsjednik je i  osnivač Udruženja HISPA te načelnik Centra za kardiovaskularna istraživanja „Aleksandar D. Popović“ u Beogradu.HISPA udruženje je vrlo aktivno u cijeloj regiji te se u tim centrima uspješno liječi više od 7000 pacijenata koji su više godina nakon sniženja kardiovaskularnog rizika pronašli svog liječnika, svoj centar i svoj koncept očuvanja zdravlja.Suvremena prevencija infarkta ili moždanog udara zasniva se na individualnom pristupu pacijentima te interdisciplinarnosti, što je osnovna karakteristika HISPA centara. 

Koji je postupak obrade jednog pacijenta te što jedan takav pregled uključuje?

Pacijenta u HISPA centru može primarno pregledati kardiolog, ali i nefrolog ili neurolog pa čak i specijalist obiteljske medicine ovisno o primarnom oboljenju i pratećim komorbiditetima.
Pacijent se podvrgava detaljnoj anamnezi s posebnim naglaskom na faktore rizika za kardiovaskularne bolesti: stil života, navike, nasljedne rizike, kao i na sve ostalo što utječe na zdravlje ispitivane osobe. Nakon toga, a s ciljem izračunavanja kardiovaskularnog rizika radi se detaljan pregled s dodatnim dijagnostičkim pretragama prema indikaciji: EKG, rendgen, ultrazvuk srca, abdomena, štitnjače, Color Doppler krvnih žila s ispitivanjem opstrukcije krvnih žila, 24-h monitoring krvnog tlaka i EKG-a, laboratorijske pretrage krvi, urina itd…
Nakon toga, u aktivnom razgovoru s bolesnikom kreira se poseban motivacijski program liječenja i prevencije u cilju očuvanja zdravlja s personaliziranom farmakoterapijom, personaliziranim planom prehrane i unosa tekućine, personaliziranim programom tjelesne aktivnosti prilagođenim razini kardiovaskularnog rizika pacijenta u suradnji s profesionalnim kineziolozima, personaliziranim programom odvikavanja od pušenja, personaliziranom antistres terapijom (vježbe disanja, antistres terapija) s ciljem sniženja kardiovaskularnog rizika. Propisuju se također i redovne kontrole.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE