Intervju s dermatolozima Poliklinike Aviva – Zdenkom Matić, dr. med. i Sanjom Peršić Vojinović, dr. med.

Melanom je najzloćudniji tumor kože i jedan od najzloćudnijih tumora općenito, ali ako se otkrije na vrijeme u čak 90 posto slučajeva on je izlječiv! Dovoljan je to razlog da minimalno jednom godišnje posjetite dermatologa radi pregleda madeža. Liječnik će vas također upozoriti i na probleme neadekvatne njege kože, problematiku pigmentacija ili vlasišta. Važno je i znati kako promjene na tom najvećem organu mogu otkriti poremećaje drugih organskih sustava, disbalanse hormona ili neke upalne procese. O najčešćim zdravstvenim problemima, metodama liječenja i dostupnim pretragama u Poliklinici Aviva, razgovarali smo s naša dva stručnjaka iz područja dermatovenerologije Zdenkom Matić, dr. med. i Sanjom Peršić Vojinović, dr. med.

Što nam možete otkriti o dermatologiji i zašto je vas privukla baš ta grana medicine?

Dr. Matić: Za vrijeme studija medicine shvatila sam kako me dermatologija i venerologija kao specijalizacija posebno interesira, a bila sam izuzetno sretna kad mi se ukazala prilika da postanem specijalist iz navedene struke.  Bitno je istaknuti kako se bolesti drugih organa često mogu manifestirati upravo na koži te pravodobnom dijagnozom možemo ubrzati liječenje pojedinih organa. U mom poslu me posebno veseli kad zabrinutom pacijentu koji dolazi s mišlju da ima zloćudni tumor na koži kažem da je to keratoza koja je nastala od godina ili osmijeh na licu i primjetan porast samopouzdanja kod neke djevojke ili mladića nakon izlječenja akni, a najveća sreća u mom poslu je rano otkrivanje zloćudnih tumora koji onda imaju gotovo potpuno izlječenje.

Dr. Peršić Vojinović: Dermatologija ja za mene ono kreativno u medicini. Različiti tipovi kože, debljine kože, teksture kože (dječja koža i ona tanka u starijih osoba), boje koje oslikavaju naše dermatoze, različiti oblici (morfologija) i distribucija promjena predstavljaju bezbroj slika koje nas vode prema dijagnozama. Koža kao najveći organ, svojim izgledom predstavlja svakog od nas, vrlo često utječe na karakter i psihologiju pojedinca kao i obrnuto. Danas je poseban izazov sačuvati mladoliki izgled naše kože. Postoji cijeli spektar kozmetičkih proizvoda i tretmana, anti-agining postupaka koji nam pružaju neprestano nove izazove i nove mogućnosti kojima se posebno veselim. Cilj mene kao dermatologa je zdrava koža i zadovoljan pacijent.

Kako znati da je vrijeme za odlazak dermatologu na pregled te jesu li važni i preventivni pregledi?

Dr. Peršić Vojinović: Akutne promjene na koži (različiti osipi, urtikarija) svakako zahtijevaju pregled dermatologa. Izraženi svrbež kože može biti s jedne strane problem suhe kože, ugrizi insekata, svrab ili upućivati na bolesti drugih organskih sustava. Opadanja kose difuzno ili u pramenovima, hipo ili hiperpigmentacija kože također zahtijevaju obradu. Svakako treba naglasiti važnost pregleda madeža. Tu ističemo ABCD pravilo („A“ se odnosi na asimetriju madeža, „B“ na nepravilnost rubova, „C“ je promjena kolorita, „D“ dijametar veći od 6mm). Promjene bilo kojih od navedenih, zahtjeva dermatološki pregled kao i pojava  „izraslina„ na koži. Treba naglasiti da često pacijenti izrasline svrstavaju pod dijagnozu bradavice. Ponekad su to karcinomi kože. Minimalno jedan put godišnje potrebno je pregledati madeže (dermatoskopija). Posebno se ističe važnost redovitog pregleda madeža kod onkoloških bolesnika koji su proveli kemoterapiju, radioterapiju ili imunoterapiju te bolesnika koji su već imali melanom ili druge karcinome kože.

S kojim se problemima pacijenti najčešće obraćaju kada dođu u polikliniku, koje su danas dijagnoze najčešće?

Dr. Matić: Upravo su to promjene na madežima, pojava novih madeža, povećan broj madeža pa ih je netko od nadležnih liječnika upozorio da odu na pregled madeža, liječenje akni, rozace, raznih dermatitisa.

Koliko se često javljaju teške dijagnoze i kako tada izgleda postupak liječenja u Poliklinici Aviva?

Dr. Matić: Broj težih dijagnoza se na žalost s vremenom povećava. Brojne javnozdravstvene akcije kojim ljudi postaju svjesni možebitnih teških bolesti povezanih s kožom rezultira većim brojem pregleda i posljedično tome ranu dijagnostiku zloćudnih tumora na koži te njihovo uspješno liječenje. Kako je u Poliklinici Aviva dostupan i specijalist plastične kirurgije, kod nas je moguće gotovo istovremeno odstranjenje zloćudne promjene nakon postavljene sumnje, a nakon dijagnoze kroz radiološke i laboratorijske pretrage određivanje stadija bolesti i praćenje bolesti u čemu se očituje multidisciplinarni pristup liječenju.

Koje sve preglede i usluge pacijent može napraviti u Poliklinici Aviva, a vezane za zdravlje kože?

Dr. Matić: U Poliklinici Aviva imamo velik broj dijagnostičkih pretraga te pouzdan laboratorij koja nam omogućuje pravodobno postavljanje i liječenje raznih dermatoloških dijagnoza. Ono što je nama dermatolozima bitno je što imamo plastičnog kirurga. Dermoskopija madeža je pregled madeža kože cijelog tijela i vidljivih sluznica optičkim instrumentom koji se zove dermoskop koji nam povećava dijagnostičku točnost, izbjegava se nepotrebno odstranjenje običnih madeža te nam pomaže u ranom otkrivanju melanoma. Laser koristimo za uklanjanje kapilara, ublažavanje manjih ožiljaka te smanjenje broja dlačica i uraslih dlačica, ali i za pomlađivanje. Svi naši stručnjaci, bez obzira na trenutno otežanu situaciju, ulažu u svoju edukaciju kako bi bili u mogućnosti pružiti najbolju njegu pacijentu

Dr. Peršić Vojinović: Osim pregleda madeža, u Poliklinici obavljamo preglede vlasišta (trihoskopija), preglede hipo ili hiperpigmentacija kože, dijagnostiku i terapiju akne, rozaceje, seborejičnog dermatitisa, problematiku suhe kože, alergijskih bolesti. Pružamo  dijagnostiku i terapiju  spolno-prenosivih bolesti. Obavljamo krioterapiju virusnih bradavica, keratoza, uklanjanje fibroma i manjih fibromatoznih madeža, kondiloma, hemangioma, keratoza radiofrekvencijom (Ellman) do kirurškog uklanjanja madeža. Nudimo anti-aging tretmane (kemijski piling, mezoterapija, dermalni  fileri, botox).

Koje su prednosti dolaska u Polikliniku Aviva, što pacijent može očekivati?

Dr. Matić: Poliklinika Aviva omogućuje individualni pristupa svakom pacijentu bez listi čekanja u termin koji svakom pacijentu odgovara uz rad u dvije smjene te povremeno rad subotom. Pregledi traju ovisno o potrebama pacijenta, uz dostupnost za sva pitanja za vrijeme trajanja preporučene terapije putem maila ili telefona. A meni kao liječniku navedeni način rada omogućuje potpunu posvećenost svakom pacijentu i posljedično tome veliko zadovoljstvo.

Dr. Peršić Vojinović: Multidisciplinarni pristup pacijentu u Poliklinici Aviva olakšava i rad liječniku, a pacijentu omogućuje da više dijagnostičkih pretraga obavi u jednoj ustanovi. Kao što sam već navela, vrlo često je koža pokazatelj problematike nekog drugog organskog sustava (hematoloških, endokrinoloških bolesti, bolesti probavnog trakta, ginekoloških bolesti) što zahtjeva dijagnostičke pretrage drugih specijalnosti ili pak zbog upalnih procesa zahtjeva laboratorijske pretrage. Pohvalila bih pri tome stručnost i dobru suradnju kolega i svih djelatnika Poliklinike.

 

 

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE