Intervju s ginekolozima Poliklinike Aviva – “U što kraćem roku na jednom mjestu obavite većinu potrebnih pretraga”

Redoviti ginekološki pregledi su iznimno važni jer se tako na vrijeme mogu primijetiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sustava. U Poliklinici Aviva naši liječnici kroz pristupačan i otvoren pristup prema klijenticama nastoje ukazati na važnost brige o spolnom zdravlju, a sve u cilju prevencije ili pravovremene dijagnoze, boljeg  terapijskog uspjeha i veće stope izlječenja.

O najčešćim zdravstvenim problemima, metodama liječenja i dostupnim pretragama u Poliklinici Aviva, razgovarali smo s naša dva stručnjaka iz područja ginekologije i opstetricije, dr. med. Ladom Šumilin dr. sc. Tomislavom Miletićem.

Kada je vrijeme za prvi posjet ginekologu?

Dr. Šumilin: Prvi pregled ginekologa djevojke bi trebale planirati prije prvog spolnog odnosa zbog dobivanja osnovnih informacija o ginekološkom zdravlju, te dobivanja savjeta o kontracepciji i prevenciji spolno prenosivih bolesti. Nakon stupanja u spolne odnose, ginekološki pregled bi trebalo obavljati jedan put godišnje, čak i u odsustvu bilo kakvih ginekoloških simptoma u cilju pravovremene dijagnoze i liječenja ginekoloških bolesti

Koji će simptomi otkriti da je potreban hitan pregled kod ginekologa?

Dr. Šumilin: Znakovi koji ukazuju na potrebu ginekološkog pregleda izvan uobičajenih godišnjih kontrola su nepravilnosti menstrualnog ciklusa (obilne produljene menstruacije, krvarenje između ciklusa, krvarenje nakon odnosa..) izostanak menstruacije, iscjedak neuobičajenog izgleda i mirisa, svrbež, otečenost ili bol u vaginalnom području, osjećaj težine, napetosti i bolnost u donjem dijelu trbuha, promjene na koži, izrasline na vanjskom spolovilu, krvarenje u menopauzi.

 

Flat design female reproductive system illustration with flowers Free Vector

Zbog kojih vam se problema pacijentice često obraćaju?

Dr. Miletić: Problemi zbog kojih se pacijentice najčešće obraćaju ginekologu uglavnom ovise o njihovoj dobi. Mlade djevojke, nakon prve menstruacije najčešće dolaze na pregled zbog nepravilnosti menstrualnog ciklusa (učestale menstruacije ili izostanak menstruacije), koji su nerijetko vezani uz probleme s tenom, i naglašenom dlakavošću.  Kod spolno aktivnih žena u reproduktivnom razdoblju jedan od češćih razloga dolaska ginekologu je izostanak menstruacije zbog trudnoće, ali i problemi vezani uz stupanje u spolne odnose poput iscjetka neuobičajenog izgleda i mirisa, svrbež, bolnost u području vanjskog spolovila. Kod žena u menopauzi česta su nepravilna, produljena krvarenja koja zahtijevaju pregled i obradu ginekologa. Nadalje, kod  svake nerazjašnjene bolnosti i nelagode u donjem dijelu trbuha, bez obzira na dob potrebno je isključiti ginekološki uzrok. Kako najveći dio žena ozbiljno shvaća brigu o svom genitalnom zdravlju bez obzira na životnu dob u Poliklinici Aviva imamo velik broj pregleda gdje žene jednom godišnje dolaze na preventivni  ginekološki pregled.

Koje je pregleda potrebno obavljati redovito radi prevencije, ali I uspješnog liječenja?

Dr. Šumilin: Uzimanje PAPA testa, klinički pregled i ultrazvuk su pretrage uključene u osnovni ginekološki pregled koji bi svaka pacijentica trebala raditi jednom godišnje. Kao takav smatra se standardnim pregledom u okviru programa pravovremenog otkrivanja, prevencije i liječenja bolesti ženskih spolnih organa.

Označava li početak menopauze kraj potrebe za ginekološkim pregledima?

Dr. Šumilin: Menopauza je iznimno osjetljivo razdoblje za svaku ženu. Radi se o periodu hormonske tranzicije, u kojem postepeno dolazi do prestanka rada jajnika i često je praćeno nizom promjena koje mogu značajno narušiti kvalitetu života žena. Zbog svega navedenog, upravo u menopauzi je neobično važna uloga i pomoć ginekologa kao i preporuka za odgovarajuću terapiju u cilju ublažavanja novonastalih simptoma i promjena. Osim negativnog utjecaja na cjelokupnu psihofizičku kondiciju, ženama u menopauzi se mora ukazati na mogućnost veće učestalosti bolesti vezanih uz menopauzu, poput zloćudnih tvorbi na vanjskim spolovilu, maternici i jajnicima što dalje potvrđuje važnost redovitih posjeta ginekologu.

Što pacijentica mora znati prije dolaska ginekologu, kako se pripremiti?

Dr. Šumilin Prije pregleda potrebno je obaviti osobnu higijenu vanjskog spolovila vodom ili blagim sapunom. Ne savjetuje se upotreba agresivnih sredstava, ni ispiranje rodnice, jer bi to moglo djelovati na rezultate PAPA testa i analizu cervikalnih briseva. Poželjna je adekvatna odjeća (suknje, čarape), radi ugodnijeg osjećaja prilikom samog pregleda. Nadalje, 24 sata prije dolaska na pregled ne se preporučuje spolni odnos.

 

Koji se sve problemi danas mogu otkriti ultrazvukom i pregledom ginekologa?

Dr. Šumilin: Ultrazvuk, kao neštetna, neinvazivna metoda već je godinama od neprocjenjive vrijednosti u gotovo svim granama kliničke medicine. Ginekologija i porodništvo je u velikom svom dijelu nezamisliva bez primjene ultrazvučne dijagnostike. Ultrazvukom se mogu pratiti sve promjene koje se pojavljuju tijekom trudnoće, od rane dijagnoze nastanka trudnoće preko praćenja i kontrole rasta, razvoja i položaja ploda.  Ultrazvuk i ginekološki pregled zajedno pomažu u ranom otkrivanju promjena koje se ne moraju manifestirati određenim tegobama i simptomima, poput dobroćudnih ili zloćudnih tvorbi na ginekološkim organima i tako značajno pridonose bržem postavljanju dijagnoze, kao i pravovremenom uvođenju adekvatne terapije.

 

Koliko se često javljaju teške dijagnoze i kako tada izgleda postupak liječenja, što je pacijentu u tim situacijama najvažnije omogućiti?

Dr. Miletić: Redoviti ginekološki pregledi umanjuju mogućnost nastanka uznapredovalih stadija bolesti ili barem omogućavaju postavljanje dijagnoze u vrijeme kad su šanse za uspješno izlječenje daleko veće. Prema službenim protokolima društva za perinatologiju, pregledima trudnica u točno određenim periodima trudnoće moguće je na vrijeme otkriti patološku trudnoću i kao takvu je uputiti na daljnju obradu u Kliniku. Kod postavljanja sumnje na postojanje tvorbi suspektnog zloćudnog potencijala, nakon provedene obrade koja uključuje analizu tumorskih markera iz krvi, MR zdjeličnih organa, što pacijentice sve mogu obaviti u najkraćem mogućem roku u Poliklinici Aviva pacijentice se također upućuju na daljnju obradu.

Koje su pregledi dostupni u poliklinici Aviva

Dr. Miletić: U Poliklinici Aviva nakon detaljnog uzimanja anamneze, pacijentice obavljaju standardni ginekološki pregled koji uključuje PAPA test, klinički pregled i ultrazvuk. U sklopu obrade nepravilnosti menstrualnog ciklusa i neplodnosti radi se analiza i tumačenje nalaza hormonskog statusa. Nakon patoloških nalaza PAPA testa, kao i recidivirajućih rezistentnih genitalnih infekcija, pacijenticama se radi analiza cervikalnih briseva i ordinira adekvatna terapija ovisno o nalazu antibiograma. Transvaginalni ultrazvuk koristi se u ranoj dijagnostici trudnoće , kao i u dijagnozi dobroćudnih i/ili zloćudnih tvorbi maternice i jajnika. Transabdominalnim 2D i 3D ultrazvukom prati se rast i razvoj ploda. Nakon postavljanja sumnje na patološka zbivanja za vrijeme trudnoće ili kod postojanja suspektnih tvorbi na genitalnim organima, pacijentice se usmjeravaju u Kliniku radi daljnje obrade i liječenja. U poliklinici osim uzimanja cervikalnih briseva i brisa na HPV, moguće je u najkraćem roku učiniti analizu hormonskog statusa, odrediti vrijednosti beta HCG i tumorske markere pri razjašnjavanju atipičnih UZV nalaza.

Koje su prednosti dolaska na preglede i liječenje u Poliklinku Aviva?

Dr. Miletić: Poliklinika Aviva kao najstarija privatna poliklinika u Zagrebu nudi pacijenticama da u što kraćem roku na jednom mjestu mogu obaviti većinu potrebnih pretraga koje su potrebne za postavljanje dijagnoze te na što jednostavniji i brži način dođu do rješenja svojih problema. U dogovoru s pacijenticom odabire se vrijeme za pregled u skladu s njezinim dnevnim rasporedom. Posvećivanjem dovoljno vremena za svaku pacijenticu ovisno o problemu zbog kojeg je došla i korištenjem napredne tehnologije pokušavamo u suradnji s pacijenticom na što jednostavniji način dijagnosticirati, terapijski djelovati i na kraju riješiti problem ako ga je moguće riješiti u Poliklinici.

Koliko je važan multidisciplinarni pristup liječenju i o istom u vašoj poliklinici?

Dr. Miletić: Kod određenih problema odnosno stanja s kojima pacijentice dolaze tražiti pomoć ponekad je potrebna konzultacija kolega drugih grana medicine, što je jedna od prednosti Poliklinike Aviva jer u svakom trenutku na raspolaganju Vam stoje vrsni specijalisti i subspecijalisti drugih područja te tako brzo možete doći do rješenja pojedinih problema na Vaše osobno zadovoljstvo kao i na zadovoljstvo pacijentice koja je došla potražiti pomoć. Velika je prednost kada u svakodnevnom radu imate mogućnost trenutnog korištenja laboratorijske i radiološke dijagnostike, ali i mogućnost konzultacije dermatologa, internista i ostalih specijalnosti, svakako treba dodati i Centar za regulaciju tjelesne težine i fitness centar s bazenom.

Koliko je važno stalno ulaganje u edukaciju liječnika specijalista?

Dr. Šumilin: Ulaganje u edukaciju iznimno je važno u našem radu. Zbog kontinuiranog napretka na znanstvenom području, uvođenja modernih metoda u dijagnostici, novih lijekova u terapiji, kao i ubrzanog razvoja tehnologije neophodno je stalno biti tijeku s novostima i postignućima u području ginekologije i opstetricije. Čak i u vrijeme pandemije kad je fizičko prisustvovanje stručnim sastancima i kongresima onemogućeno, nadoknađujem kontinuiranom edukacijom preko webinara i online izmjenom iskustava s kolegama iz raznih specijalnosti.

Dr. Miletić: U današnjoj medicine bez svakodnevne edukacije, odnosno nadogradnje svog znanja teško bi bilo izvršavati svoje dnevne obaveze, tako da možemo reći da je medicina pravi primjer cjeloživotnog učenja. Svakim danom znanstvenici širom svijeta dolaze do novih znanstvenih spoznaja što dovodi do novih algoritama u liječenju, razvoja novih terapijskih opcija, a sve to prati i razvoj tehnologije. Svaki liječnik koji voli svoj posao i želi na najbolji mogući način riješiti problem svog pacijenta mora jako puno ulagati u svoje znanje i napredak. Svakodnevno je potrebno pratiti znanstvenu literaturu i pregledavati nove stručne algoritme. Od velike je važnosti i sudjelovanje na kongresima zbog prikaza različitih slučajeva odnosno zbog razmjene iskustava. Kao posebno važno naglasio bih sudjelovanje na tečajevima na kojima se dodatno usavršavamo i zahvaljujući njima uvodimo nove metode.

Koji bi bio vaš „zlatni savjet“ svim ženama kada je u pitanju „žensko“ zdravlje? 

Dr. Šimulin: Redoviti odlasci ginekologu, planiranje obitelji, odabir adekvatne kontracepcije, zaštita od spolnoprenosivih bolesti u sklopu održavanja reproduktivnog potencijala zlatni su savjeti za očuvanje kvalitete ženskog zdravlja od puberteta do menopauze.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE