Liječenje bolnog ramena

Bol u ramenu (bolno rame)

Rameni zglob jedan je od najpokretljivijih, ali samim time i jedan od najnestabilnijih zglobova u tijelu. Bol u ramenu vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema.

U slučaju akutnog bolnog ramena bolovi su izrazito jaki, tako da bolesnik obično nije u stanju pomaknuti ruku bez bolova. Bolovi ograničavaju pokret u ramenu i limitiraju osnovne životne aktivnosti, poput odijevanja ili osobne higijene. Tipično je vrlo bolna i ograničena kretnja odmicanja ruke od tijela.

Dugotrajni i uporni bolovi obično su posljedica istrošenosti zglobne hrskavice. Iako mogu biti i posljedica nepravilnog liječenja akutnog bolnog ramena.

Dugotrajni i neliječeni bolovi u ramenu mogu dovesti do razvoja smrznutog ramena što uvelike otežava i produžuje liječenje.

Najčešća oštećenja i bolesti ramena su:

  1. Kalcificirajući tendinitis
  2. Ruptura rotatorne manšete
  3. Burzitis
  4. Sindrom smrznutog ramena
  5. Artroza ramena
  6. Luksacija ramena

Najvažnije je utvrditi točnu dijagnozu kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli. Za postavljanje točne dijagnoze od najveće pomoći je UZV ramena, zatim RTG i MR RAMENA.

Nova usluga: Aplikacija lijeka pod kontrolom ultrazvuka (Duje Birkić, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije)

Tehnički zahtjevna primjena lijeka pod ultrazvučnom kontrolom u kojoj se milimetarskom preciznošću lijek aplicira na pravo mjesto. Najčešća je primjena kod aplikacije lijeka u duboko postavljene zglobove, primjene lijeka u tetivnu ovojnicu, kod punkcija cističnih formacija i slično.

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE