Loading...

Zdravi savjeti

Karcinom pluća i niskodozni CT pluća ("low dose")

Karcinom pluća i niskodozni CT pluća ("low dose")

Maligne bolesti su drugi vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a rak pluća se ističe kao drugo najčešće sijelo raka kod muškaraca i treće najčešće sijelo kod žena. U stvari, od svih malignih bolesti, rak pluća je najčešći uzrok smrti u našoj zemlji.

No, postoji nada! Ako se rak pluća otkrije dovoljno rano, izlječenje je moguće. Upravo tu ulogu ima niskodozni CT pluća, inovativna metoda rane detekcije karcinoma pluća. Ona nam omogućuje identifikaciju abnormalnosti u plućima prije nego što se simptomi pojave.

Ono što je izuzetno važno jest činjenica da niskodozni CT pluća ("low dose") koristi izuzetno malu dozu zračenja. Naš suvremeni Siemens SOMATOM go.all uređaj u Poliklinici AVIVA omogućuje prosječnu dozu zračenja od samo 0.9 mSv, što je znatno manje u usporedbi s prosječnom dozom zračenja od 5.7 mSv kod standardnog CT-a pluća.

Možda vam zvuči zabrinjavajuće, ali prosječna osoba primi količinu zračenja od 2 do 3 mSv godišnje iz prirodnog okoliša. Čak povratni prekooceanski let iznosi samo 0.1 mSv zračenja. Dakle, niskodozni CT pluća je siguran postupak s minimalnim rizikom.

Prema preporuci Američkog društva za rak (American Cancer Society), svim aktivnim pušačima i bivšim pušačima koji su prestali prije manje od 15 godina, u dobi između 50 i 80 godina, preporučuje se jednom godišnje obaviti niskodozni CT pluća ako imaju barem 20 kutija-godina pušačkog "staža". Naš tim stručnjaka radiologije stoji vam na raspolaganju kako bismo vam pružili informacije i podršku te zakazali vaš pregled.

Za obavljanje pregleda potrebna je liječnička indikacija.

Obratite nam se s povjerenjem.

01/4693-111

info@poliklinika-aviva.hr