Loading...

Zdravi savjeti

PRP - plazma bogata trombocitima u liječenju mišićno-koštane boli

Ivan Galić

Ivan Galić, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Ivan Galić
PRP - plazma bogata trombocitima u liječenju mišićno-koštane boli

PRP - plazma bogata trombocitima u liječenju mišićno-koštane boli

Mišićno-koštana bol predstavlja jedan od najčešćih razloga za traženje medicinske pomoći, a njezin utjecaj na kvalitetu života i funkcionalnu sposobnost pojedinca je značajan. Tradicionalne metode liječenja uključuju farmakološko liječenje, fizikalnu terapiju, medicinske vježbe, korištenje ortoza i kirurške zahvate. Međutim ove metode ponekad ne daju zadovoljavajuće rezultate ili su povezane s nuspojavama. U posljednja dva desetljeću, regenerativna medicina se istaknula kao obećavajuće polje za inovativne terapije, a među njima se posebno izdvaja terapija plazmom bogatom trombocitima (PRP).

PRP ( eng. “Platelet-rich plasma”) ili plazma bogata trombocitima koristi vlastitu krv pacijenta, koja se obrađuje kako bi se dobio koncentrat trombocita u plazmi. Trombociti su ključni za proces zacjeljivanja, jer sadrže brojne faktore rasta i proteine koji potiču regeneraciju tkiva, smanjuju upalu i ubrzavaju oporavak. Ovaj minimalno invazivni pristup postao je sve popularniji u liječenju raznih mišićnokoštanih stanja, uključujući tendinopatije, osteoartritis, mišićne ozljede i ligamentne povrede.

Što je PRP i kako se dobiva?

Vjerojatno ste čuli da su mnogi poznati sportaši uključujući, Tiger Woodsa, Rafaela Nadala i Mirka Filipovića bili liječeni PRP-om radi sportskih ozljeda.

Međutim što je zapravo PRP i kako se dobiva?

Krv se sastoji od tekućeg dijela (zvanog plazma) i krvnih stanica (crvene krvne stanice, bijele krvne stanice i trombociti-krvne pločice). Trombociti su najpoznatiji po svojoj važnosti u zgrušavanju krvi. Međutim, trombociti također sadrže stotine proteina zvanih faktori rasta koji su vrlo važni u zacjeljivanju ozljeda.

Naziv PRP dolazi od engleskog termina “Platelet-rich plasma” ili prevedno na hrvatski Plazma bogata trombocitima. PRP je plazma s mnogo više trombocita nego što se obično nalazi u krvi. Koncentracija trombocita — a time i koncentracija faktora rasta — može biti 5 do 10 puta veća (ili bogatija) nego inače.

Za pripremu PRP-a, prvo je potrebno izvaditi krv pacijentu jer se PRP dobiva od pacijentove krvi. Krv se izdvaja u posebno dizajniranu špricu (štrcaljku). U procesu zvanom centrifugiranje trombociti se odvajaju od ostalih krvnih stanica i njihova se koncentracija višestruko povećava.

Kako se primjenjuje PRP?

Nakon dobivanja pripravka plazma se sterilnom iglom ubrizgava u željeno područje. Ciljano tkivo može biti zglob, mišić, tetiva ili tetivna ovojnica te ligament. Ponekad, da bi se osigurala točnost primjene aplikacija se vrši uz vizualnu kontrolu ultrazvuka. Obično se primjenju tri (3) injekcije na isto mjesto u razmaku od 7 dana.

Kako djeluje PRP?

Nakon ubrizgavanja u ciljano tkivo koncentrirani trombociti, oslobađaju faktore rasta koji imaju brojne biološke učinke. Ovi faktori rasta potiču regeneraciju stanica, ubrzavaju zacjeljivanje i smanjuju upalu. To ostvaruju preko sljedećih mehanizama:

  • Privlačenje stanica koje sudjeluju u obnavljanju tkiva stvaranjem novog vezivnog tkiva i popravkom oštećenih struktura
  • Smanjenje upale u tkivu i zglobu moduliranjem upalnog odgovora
  • Poticanje stvaranja novih krvnih žila koje su bitne za oporavak tkiva

Za koje bolesti se može koristiti PRP?

PRP (plazma bogata trombocitima) koristi se za liječenje različitih stanja i ozljeda mišićno-koštanog sustava:

Tendinopatije

PRP se koristi za liječenje kroničnih tendinopatija (upale tetiva) kao što su:

● teniski lakat (lateralni epikondilitis)

● golferski lakat (medijalni epikondilitis)

● tendinopatija Ahilove tetive

● patelarni tendinitis (skakačko koljeno).

PRP potiče zacjeljivanje degeneriranog tetivnog tkiva.

Osteoartritis

PRP injekcije se često koriste za ublažavanje simptoma osteoartritisa u zglobovima poput koljena, kuka i ramena. PRP smanjuje upalu, poboljšava funkciju zgloba i može potaknuti regeneraciju hrskavice.

Mišićne ozljede

PRP se primjenjuje za ubrzanje oporavka od akutnih i kroničnih mišićnih ozljeda, uključujući istegnuća i rupture mišića. Injekcije PRP-a potiču zacjeljivanje i smanjuju vrijeme oporavka.

Ligamentne povrede

PRP se koristi za liječenje ozljeda ligamenata, kao što su istegnuća kolateralnog ligamenta koljena (MCL) ili ozljede ligamenta gležnja. PRP ubrzava proces zacjeljivanja i jača ligamentno tkivo.

Plantarni fascitis

PRP se koristi za liječenje plantarnog fasciitisa, jednog od najčešćih uzroka boli u peti. PRP smanjuje upalu i potiče zacjeljivanje fascijalnog tkiva.

Bolovi u leđima

PRP se koristi za liječenje određenih vrsta kronične boli u leđima, uključujući degenerativne bolesti diska i sakroilijačne zglobne disfunkcije. PRP može pomoći u obnovi oštećenih diskova i smanjenju upale u zglobovima.

Regeneracija hrskavice

PRP se koristi u liječenju ozljeda hrskavice, uključujući kondromalaciju i defekte hrskavice u zglobovima. PRP potiče regeneraciju hrskavičnog tkiva i poboljšava funkciju zgloba.

Postoperativna rehabilitacija

PRP se koristi nakon operacija, kao što su rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta (ACL) ili popravak rotatorne manšete, kako bi se ubrzalo zacjeljivanje i smanjila postoperativna bol i upala.

Prednosti i nedostaci PRP-a

PRP se smatra iznimno sigurnom metodom liječenje te benefiti višestruko nadmašuju potencijalne rizike.

Prednosti PRP-a

  • Prirodni tretman: PRP koristi vlastitu krv pacijenta, smanjujući rizik od imunoloških reakcija ili prijenosa bolesti.
  • Minimalno invazivno: PRP tretmani se provode putem injekcija, izbjegavajući potrebe za kirurškim zahvatima i dugim periodima oporavka.
  • Poboljšano zacjeljivanje: PRP ubrzava proces regeneracije tkiva zahvaljujući visokoj koncentraciji faktora rasta, što može skratiti vrijeme oporavka.
  • Višestruke primjene: PRP se može koristiti za liječenje širokog spektra mišićno-koštanih problema, uključujući tendinopatije, ozljede ligamenata, osteoartritis, i mišićne ozljede. Pošto nema štetnog djelovanja može se primjenjivati nebrojeno puta.
  • Manje nuspojava: S obzirom na to da se koristi vlastiti materijal pacijenta, PRP terapija ima minimalne nuspojave u usporedbi s nekim drugim tretmanima.

Nedostaci PRP-a

  • Ograničena dostupnost: PRP terapija može biti dostupna samo u specijaliziranim klinikama i može zahtijevati stručnu obuku za pravilnu primjenu.
  • Nuspojave: Iako su rijetke, mogu se javiti nuspojave poput infekcije, boli na mjestu injekcije, ili reakcije na injekciju, što zahtijeva pažljivo praćenje pacijenata.

Zdravi savjeti

Pogledajte sve