Loading...

Zdravi savjeti

Reumatoidni artritis– bolest koju je iznimno važno rano prepoznati i liječiti!

Goran Šukara

Goran Šukara, dr. med. spec. interne medicine, subspecijalist reumatologije

Goran Šukara
Reumatoidni artritis– bolest koju je iznimno važno rano prepoznati i liječiti!

U Poliklinici Aviva prepoznata je potreba za doprinosom boljoj kvaliteti života reumatoloških bolesnika. Novootvorena reumatološka ambulanta u zagrebačkoj Poliklinici Aviva nudi novi, moderniji pristup u prevenciji i liječenju ovih bolesti.

U reumatološke bolesti spadaju sve upalne bolesti koje istovremeno zahvaćaju više organa, a najčešće zahvaćaju zglobove, kralježnicu, mišiće, kožu ali mogu zahvatiti i sve druge organske sustave.

Što je reumatoidni artritis, koji su simptomi reumatoidnog artritisa i kako se liječi?

Reumatoidni artritis je kronični, autoimuni, upalni artritis koji najčešće zahvaća zglobove šaka i stopala, ali može zahvatiti gotovo sve zglobove u tijelu.

Upala se prezentira bolovima, oteklinom i zakočenošću zglobova. Tegobe su obično najizraženije u jutarnjim satima. Uz bolove mogu biti prisutne i druge tegobe kao što su umor, opća slabost i blago povišena tjelesna temperatura. Reumatoidni artritis može zahvatiti i druge organe kao što su koža, oči, pluća i krvne žile.

Ako se ne liječi reumatoidni artritis dovodi do nepopravljivog oštećenja zglobova koje rezultira gubitkom funkcije zglobova i invalidnosti.

Reumatoidni artritis koji nije adekvatno liječen izrazito narušava kvalitetu života i skraćuje život.

Ako se liječenje reumatoidnog artritisa započne na vrijeme razvoj ovakvih deformacija se može spriječiti.

Na vrijeme postavljena dijagnoza i započeto liječenje može dovesti do potpunog smirivanja bolesti uz nestanak svih simptoma i znakova bolest te trajno normalnu funkciju zglobova i kvalitetu života. Zbog svega navedenog reumatoidni artritis je bolest koju je izrazito važno na vrijeme prepoznati i započeti adekvatno liječenje.

Reumatološkom ambulantom brojnim pacijentima Poliklinike Aviva omogućena je dodana vrijednost te još jedan korak prema kvalitetnijem življenju.

Naš reumatolog dr. Šukara će vas pregledati kako biste dobili dijagnozu vašeg stanja organizma, a poslije toga odrediti i plan liječenja.

T: 01/4693-111

M: info@poliklinika-aviva.hr