Loading...

O pregledu denzitometrija

Denzitometrija je pretraga kojom se mjeri mineralna gustoća kostiju, odnosno kojom se procjenjuje stupanj osteopenije/osteoporoze. Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjena gustoća koštane mase. Česta je pojava kod žena u menopauzi, uslijed hormonskog disbalansa, ali i kod muškaraca. Suvremeni način života, nepravilna prehrana, fizička neaktivnost, pušenje, konzumiranje alkohola te produženi životni vijek doprinose razvoju bolesti. Kosti postaju krhke i postoji velika mogućnost lomova. Razvija se invaliditet, smanjuje se kvaliteta života.

Tko sve treba obaviti denzitometriju?

Žene kod ulaska u menopauzu, pacijenti koji su na kortikosteridima, koji su na kemoterapiji, pušači, osobe kod kojih postoji osteoporoza u obitelji, osobe koje su već imale osteoporotičnu frakturu, osobe koje se malo kreću, koje imaju, osobe koje boluju od upalnih bolesti kralješnice i zglobova kao što su reumatoidni artritis i ankilozantni spondilitis.

Kako izgleda pretraga denzitometrija?

Pretraga traje oko 15-20 minuta. Za vrijeme pretrage se leži mirno, a dobivene slike su visoke rezolucije uz minimalno zračenje. Snimanje obavlja ing. radiologije na uređaju za denzitometriju, a specijalist fizijatar ga očitava.

Liječnici

Naručite se na pregled u nekoliko klikova

  • Prikažite cijenu i odaberite jednu ili više usluga
  • Odaberite željeni termin pregleda
  • Ubrzo ćete dobiti povratnu informaciju o terminu