Loading...

O gastroskopiji

Gastroskopija (ezofagogastroduodenoskopija) je dijagnostička pretraga koja pomoću endoskopa i hladnog svijetla omogućuje pregled unutrašnjosti jednjaka, želuca i dijela dvanaesterca, uzimanje uzorka sluznice za dodatne patohistološke analize i terapijske svrhe. Ukoliko se gastroskopijom ne uspije utvrditi uzrok simptoma ili pregled ne odgovori na sve postavljene sumnje liječnika koji vas je uputio može se tražiti dodatna dijagnostička obrada.

Kako izgleda gastroskopija?

Nakon špricanja lokalnog anestetika u grlo i postavljanja bolesnika u ležeći položaj na lijevom boku pristupa se pregledu uvlačenjem endoskopa kroz usnu šupljinu u jednjak i dalje dok bolesnik normalno diše na usta i nos, a sekreti se slijevaju u zato pripremljenu posudu. Ukoliko liječnik procijeni da je potrebno, moguće su dodatne pretrage ili uzimanja uzoraka tijekom same pretrage; uzimanje uzorka za PHD analizu* i/ili brzi urea test – PRONTO DRY test za dokazivanje prisustva bakterije Helicobacter Pylori ili PHD + dokaz bakterije H. pylori*, a te pretrage se dodatno naplaćuju uz gastroskopiju.

Kada je potrebno obaviti gastroskopiju?

Ukoliko imate tegobe kao što su probavne smetnje, bolovi u gornjem trbuhu, otežano gutanje, gubitak tjelesne težine, povraćanje i krvarenje i sl. Pretraga se obavlja i po preporuci liječnika specijaliste nakon što utvrdi da ju je nužno obaviti radi postavljanja dijagnoze.

Kako se pripremiti?

Potrebno je biti natašte na dan pregleda, a večer prije pojesti lagani obrok. Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, npr. Martefarin, potrebno je pauzirati 5 dana prije pretrage. Ako uzimate inzulin, potrebno je konzultirati se s liječnikom ili medicinskom sestrom prilikom naručivanja. Detaljnije upute dobit ćete prilikom naručivanja. Ako liječnik procijeni da je potrebno, mogući su dodatni pregledi ili uzimanja uzoraka, kao što su uzimanje uzorka za PHD analizu i/ili brzi urea test, odnosno PRONTO DRY test za dokazivanje prisustva bakterije Helicobacter Pylori, ili PHD + dokaz bakterije H. pylori. Ovi se pregledi dodatno naplaćuju. Upute za pripremu daje se prilikom naručivanja, a može se preuzeti i na web stranici. OBAVEZNA PRIPREMA!