Loading...

Naručite se na pregled u nekoliko klikova

  • Prikažite cijenu i odaberite jednu ili više usluga
  • Odaberite željeni termin pregleda
  • Ubrzo ćete dobiti povratnu informaciju o terminu

Opis

HDL-lipoproteini prenose oko 20-30% ukupnog kolesterola u serumu. Njima se kolesterol prenosi od perifernih tkiva do jetre mehanizmom reverznog transporta kolesterola. Koncentracija HDL-kolesterola obrnuto je proporcionalna s rizikom za nastanak koronarne srčane bolesti. Mjerenje HDL-kolesterola koristi se za rano prepoznavanje rizika od ateroskleroze i može se koristiti za praćenje pojedinaca tijekom liječenja lijekovima koji snižavaju razinu lipida.

Povišene vrijednosti

Što je vrijednost HDL-kolesterola viša to je bolje za pacijenta jer imamo manji faktor rizika za nastanak koronarne srčane bolesti.

Snižene vrijednosti

Nizak HDL-kolesterol je faktor rizika za nastanak koronarne srčane bolesti koji je neovisan od ukupne koncentracije kolesterola.

Vrijeme izdavanja nalaza

Nalaz je gotov isti dan.

Upute za pripremu

Za određivanje HDL-kolesterola ispitanik mora biti natašte.

14 dana prije uzorkovanja krvi poželjno je uobičajeno se hraniti i izbjegavati promjene u tjelesnoj težini. 48 sati prije uzorkovanja krvi potrebno je izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost i ne konzumirati alkohol. 24 sata prije uzorkovanja krvi treba uzimati uobičajene, ali ne premasne obroke hrane. 12 sati prije uzorkovanja krvi ne uzimati hranu, ne piti alkohol, kavu i ne pušiti uz normalnu konzumaciju vode.

Određivanje kolesterola ne bi se trebalo provoditi prije nego što prođe 8 tjedana od: akutnog infarkta miokarda, kirurške operacije, traume, sekundarne bolesti s promjenama u metabolizmu lipida, akutne bakterijske ili virusne infekcije. U dogovoru s liječnikom 48 sati prije uzorkovanja krvi ne uzimati lijekove koji utječu na koncentraciju lipida (antihipertenzivi, estrogeni, progestini, tiroidni hormoni). Na vađenje za određivanja lipidnog statusa treba doći ujutro.

Referentne vrijednosti

M (odrasli) > 1,0 mmol/L
Ž (odrasle) > 1,2 mmol/L