Loading...

O izdisajnom testu

Što je Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je spiralna bakterija koja može preživjeti u nepogodnoj kiseloj sredini u želucu. Infekcija bakterijom Helicobacter pylori je jedan od najvažnijih rizičnih čimbenika koja pogoduje razvoju čira (ulkusa) na želucu i dvanaesniku te ukoliko se pravodobno ne liječi povećava rizik za razvoj raka želuca.

Što je INFAI® UREA 13C izdisajni test?

INFAI® UREA13C izdisajni test je neinvazivna neradioaktivna metoda za dokazivanje akutne infekcije H. pylori i kontrolu uspješnosti eradikcijske terapije. INFAI® UREA 13C izdisajni test temelji se na svojstvu bakterije H. pylori da razgrađuje ureu na ugljični dioksid (CO2) i amonijak (NH3) pomoću enzima ureaze. Kod provođenja testa ispitanik popije vodenu otopinu uree obogaćene izotopom ugljika 13C. Ukoliko je bakterija prisutna urea će se razgraditi a oslobođeni CO2 obogaćen izotopom 13C ući će u krvotok te nakon određenog vremena izdahnut. Porast udjela CO2 obogaćenog izotopom 13C u izdahnutom zraku dokaz je prisutnosti bakterije.

Kada primjeniti INFAI® UREA 13C izdisajni test?

KADA JE POTREBNA BRZA OBRADA PACIJENTA

Ukoliko kod bolesnika nema indikacije za gastroskopiju, a postoji sumnja na infekciju bakterijom, urea izdisajni test ubrzava obradu pacijenata i daje pouzdan rezultat.

KAO NADOPUNA GASTROSKOPIJE

Ukoliko je nalaz gastroskopije negativan, a postoji sumnja na prisutnost bakterije H. pylori, urea izdisajni test nadopunjuje gastroskopsku dijagnostiku.

ZBOG EKONOMIČNOSTI I UŠTEDE

Cijena urea 13C izdisajnog testa niža je od cijene histološke obrade i mikrobiološke obrade (uzimanje uzoraka, brzi ureaza testovi, obrada, vremenski faktor itd.).

ZA KONTROLU USPJEŠNOSTI TERAPIJE

Nakon provedene terapije jednom od preporučenih shema trojne antibiotske terapije, izvođenje urea 13C izdisajnog testa može sa sigurnošću i točnošću potvrditi uspješnost eradikcije uzročnika infekcije.

Naručite se na pregled u nekoliko klikova

  • Prikažite cijenu i odaberite jednu ili više usluga
  • Odaberite željeni termin pregleda
  • Ubrzo ćete dobiti povratnu informaciju o terminu