Loading...

O testu intolerancije na hranu

Što je test intolerancije na hranu?

Testovi intolerancije na hranu rađeni po medicinskoj metodi.

Test intolerancije na hranu nam  govori koje namirnice isključiti iz prehrane i koje namirnice treba jesti u umjerenim količinama kako bi se smanjili ili eliminirali simptomi. Kada jednom napravite test intolerancije na hranu, primjenjujemo jednostavan eliminacijski program prehrane – iz prehrane izbacujemo hranu i sastojke koji pokazuju visok stupanj  intolerancije. Intolerancija na hranu se mijenja tokom života i testiranje se nakon nekog vremena može ponavljati.

Jeste li znali da hrana koju svakodnevno unosite u Vaš organizam može biti štetna za Vaše zdravlje? Naime, dokazano je da hrana koja uzrokuje nepovoljnu reakciju intolerancije stvara cirkulirajuće imunokomplekse antigen-antitijelo koji povećavaju tlak krvi, uzrokuju zadržavanje vode u tijelu i zbog toga povećanje tjelesne težine. Kada jednom napravite test intolerancije na hranu, primjenjujemo jednostavan eliminacijski program prehrane – iz prehrane izbacujemo hranu i sastojke koji pokazuju visok stupanj intolerancije, nakon čega preko 80% pacijenata pokazuje znatno poboljšanje svojih zdravstvenih problema. Kako smo u Poliklinici Aviva osnovali  Centar za regulaciju tjelesne težine i imamo nekoliko programa za regulaciju tjelesne težine, možemo sa sigurnošću reći da  se ovakvim pristupom može postići gubitak težine od 5 kg – 20 kg u nekoliko mjeseci, uz istovremenu eliminaciju kontinuiranih  zdravstvenih poremećaja. Ono najvažnije je održavanje izgubljenih kilograma, ukoliko se pacijenti pridržavaju eliminacijskog programa prehrane.

Što obuhvaća?

Metoda laboratorijskog testiranja je inovativni kolorimetrijski sustav Microarray tehnologija, kojom dobivamo kvantitativne rezultate specifičnog IgG antitijela na proteine hrane u serumu, plazmi ili krvi. Uzimanje uzorka se vrši  isključivo iz venske krvi – ne  vađenjem krvi iz prsta, iz kose i/ili na bazi biopotencijala.

Simptomi intolerancije na hranu?

Test intolerancija na hranu se preporuča svima – preventivno ili ako se pojave neki od gastrointestinalnih, dermatoloških, neuroloških, respiratornih, mišićno-koštanih, psiholoških problema ili problema sa tjelesnom težinom. Mjerenje intolerancije na neku namirnicu određuje se količinom IgG antitijela u krvnom serumu. Hipersenzibilizacija  na hranu koja  je uzrokovana nakupljanjem IgG antitijelima (intolerancija na hranu) je  kronične naravi sa zamaskiranim simptomima, te ju je teže dijagnosticirati od alergije. Simptomi intolerancije značajno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na krivi trag. IgE antitijela kod alergije stvaraju jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici, dok se kod intolerancije simptomi javljaju par sati do dva dana nakon uzimanja hrane ili pića. Kada jednom napravite test intolerancije na hranu, primjenjujemo jednostavan eliminacijski program prehrane – iz prehrane izbacujemo hranu i sastojke koji pokazuju visok stupanj intolerancije.

Mogući simptomi intolerancije, osim pretilosti su:

  • Gastrointestinalni (grčevi u trbuhu, vrijedovi u usnoj šupljini, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva).
  • Dermatološki (osip, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, psorijaza, akne).
  • Respiratorni (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj).
  • Neurološki (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica).
  • Psihološki (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost kod djece).
  • Drugi (artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi…).

Kako se pripremiti?

Potrebno je biti na tašte ili 4 - 5 sati nakon konzumacije hrane, jer se pretraga provodi vađenjem i analizom krvi. Hrana se prije testa konzumira normalno, bez prethodnih ograničenja. Krv se može vaditi svaki dan u našem laboratoriju, bez prethodnog naručivanja.Radimo svaki dan od 07:00 do 16:00, te subotom od 8.00 do 12:00.

Naručite se na pregled u nekoliko klikova

  • Prikažite cijenu i odaberite jednu ili više usluga
  • Odaberite željeni termin pregleda
  • Ubrzo ćete dobiti povratnu informaciju o terminu