Loading...

O magnetskoj rezonanci abdomena

Što je magnetska rezonanca abdomena?

Magnetska rezonanca abdomena neinvazivni je dijagnostički postupak koji se koristi za potpuni i detaljni uvid u strukturu tkiva i pregled svih organa abdomena.

Kako izgleda magnetska rezonanca abdomena?

Snimanje traje 45-60 min, a po potrebi i duže ukoliko je to dodatno zatraženo od specijaliste radiologa koji će MR snimke analizirati. Pregled se može produžiti ukoliko je potrebno dati kontrastno sredstvo, radi detaljnije analize pojedine patološke promjene. Snimke pregleda arhiviraju se na digitalnom mediju, kojeg je u slučaju kontrolnih pregleda uvijek potrebno priložiti za komparaciju sa novim nalazom.

Kako se pripremiti?

Dan prije pregleda za ručak jedite lako probavljivu, lešo, kuhanu hranu (npr. kuhano meso, riža, kuhani krumpir i sl.). Uzimajte dosta tekućine (bistre juhe, čajevi). Nemojte piti gazirana pića i alkohol. Izbjegavajte teško probavljivu hranu i hranu koja izaziva nadutost (npr. grah, grašak, kelj, zelje, svježe voće i povrće, pečeno i suho meso, mlijeko i mliječne proizvode) jer ona limitira kvalitetu ultrazvučnog pregleda. Za večeru – pojedite suhe žgance kuhane u vodi i nakon toga konzumirajte samo tekućinu, najbolje vodu. Na dan pregleda potrebno je na MR pretragu doći na tašte. Ukoliko je pacijent već ranije obavljao MR snimanja obavezno treba donijeti stare snimke i nalaze te ostalu povijest bolesti.

Svi pacijenti sa poviješću bubrežne bolesti ili perzistirajućom bubrežnom bolesti te pacijenti stariji od 65.g. na MR pregled bi trebali doći sa nalazom serumskog kreatitina i uree (Nalaz uree i kreatinina do mjesec dana starosti).

Liječnici

Naručite se na pregled u nekoliko klikova

  • Prikažite cijenu i odaberite jednu ili više usluga
  • Odaberite željeni termin pregleda
  • Ubrzo ćete dobiti povratnu informaciju o terminu