Dekompresija karpalnog sindroma - operacija karpalnog tunela šake*

Sindrom karpalnog tunela (kanala)

Bolesnici vrlo često imaju utrnulost i bolnost dominantno u prvom, drugom, trećem i četvrtom prstu šake. Tegobe su učestale kod bolesnika koji puno rade sa šakama (rad na računalu, frizeri, konobari, medicinsko osoblje i dr.). Bolest je uvjetovana zadebljanjem  opne koja se nalazi iznad živca medijanusa. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i EMNG pretragom gornjih ekstremiteta – elektrofiziološkom metodom ispitivanja provodljivosti živaca i mišića, kojom se postavlja dijagnoza. Po potrebi i indikaciji liječnika, potrebno je obaviti još neke dijagnostčke ili laboratorijske pretrage.

Operacija karpalnog tunela (kanala) šake

Jednostavnim operacijskim postupkom opna se prereže čime se dekomprimira živac medijanus i bolesnik odmah osjeća značajno poboljšanje stanja.

Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji i traje 30-45 min. Nakon operacije ruka je zamotana u elastični zavoj, omogućeno je pokretanje svih prstiju i lagana upotreba ruke, a šavovi se uklanjaju nakon 2 tjedna.

dr. sc. Marko Barić
dr. med. specijalist opće kirurgije i uži specijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije
dr. sc. Marko Barić
prim. doc. dr. sc. Damir Kovač
dr.med. spec. opće kirurgije i neurokirurgije
prim. doc. dr. sc. Damir Kovač
prof. dr. sc.  Josip Unušić
dr. med. liječnik spec. opće i plastične kirurgije
prof. dr. sc. Josip Unušić
Potrebno je obaviti pregled kirurga (neurokirurga) te obaviti EMG gornjih ekstremiteta. Indikaciju za operaciju postavlja operater.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!