Elastografija jetre

PROCJENA JETRENOG OŠTEĆENJA

Moderan način života je značajno poboljšao životni standard i produžio životni vijek ljudi, međutim s druge strane je i nametnuo pojavu raznih mogućnosti narušavanja ljudskog zdravlja koje su vezane uz životne i dijetne navike populacije u cjelini. Posebna mogućnost oštećenja je vezana uz pojavu raznih jetrenih bolesti koje su povezani sa širokim dijapazonom uzroka koji mogu nepovoljno djelovati na funkciju jetre i završiti fatalnim oštećenjima, a radi se o prekomjernom unosu hrane, unosu nezdrave hrane, prekomjernom unosu alkohola, infekcijama raznim vrstama virusa, kod unosa toksičnih supstancija na radnom mjestu, u treningu,kod bavljenja nekim rekreativnim aktivnostima, tijekom uzimanja lijekova…

Uzmimo samo primjer masne jetre koja bi mogla postati jedna od učestalih bolesnih stanja, a vi možda nikada niste čuli o tome. Barem 1 od 4 čovjeka ima masnu jetru i najveći broj koji ju imaju a uopće nemaju pojma da je imaju i dapače ne znaju o čemu se radi! U najvećem broju slučajeva radi se o blagom poremećaju, ali u slučaju da dotični bolesni ne mijenja svoje dijetalne i životne navike može dovesti do ozbiljnih problema i ugrožavanja zdravlja (masna jetra-fibrotična jetra-ciroza). Pametnim promjenama životnih navika ista jetra može postati ponovno zdrava.

Tu prekomjernu količinu extra masti u jetrenim stanicama zovemo nealkoholna masna bolest jetre (NAFDL) i upravo taj višak masti može postati okidač promjenama u jetri koje mogu onesposobiti jetru da funkcionira dovoljno dobro, a budući da je ona filter za toxine doći će do propuštanja istih i do stadija bolesti koji je mnogo teži, zovemo ga nealkoholni masni hepatitis (NASH) bolest koja će po mišljenju liječnika i znanstvenika postati vodeći razlog za jetrenu transplantaciju.

Da bi pokazali težinu opasnosti masne jetre koja danas pogađa već 25% populacije, dovoljno je navesti da je ona danas udružena i s drugim bolestima kao što su dijabetes tip 2 (T2DM), hiperlipidemija, arterijska hipertenzija i s njima zajedno čini metabolički sindrom (MetS), bolesno stanje s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih ali i malignih bolesti.

Jedna od ključnih neinvazivnih metoda za procjenu i praćenje kronične jetrene bolesti je UZV koji se koristi za široki niz kliničkih aplikacija kao što su analiza jetrenog parenhima (dismorfija, portalna hipertenzija), detekcija čvorova bilo da se radi o jetrenoj cirozi ili tumoru (HCC), u evaluaciji terapeutskog odgovora itd..

Konvencionalnim slikovnim tehnikama nije moguće dobiti informacije o elastičnim svojstvima tkiva odnosno o tvrdoći tjelesnih tkiva, a poznato je da mnogi bolesni procesi rezultiraju promjenom tkivnog elasticiteta koje je moguće izmjeriti, tumori posebno maligni su znatno veće tvrdoće neko okolno tkivo, isto se odnosi i na pojavu intersticijske fibroze kao što je kod jetrene ciroze.

U posljednjoj dekadi razvila se elastografska UZV metoda bazirana na širenju posmičnih valova (2D shear waves, SW) kroz tkivo rezultirajući mogućnošću kvantitativnog mjerenja elastičnih svojstava tkiva. Brzina putovanja shear wave u tkivu jetre je veća što je tkivo tvrđe, kako je tvrdoća tkiva veća što ima više fibroze ta se brzina koristi kao neizravni pokazatelj uznapredovalosti bolesti jetre, fibroze odnosno ciroze. Treba istaknuti da se izmjerene vrijednosti u pojedinim stadijima fibroze razlikuju ovisno o metodi i proizvođaču. Izmjerene vrijednosti dobro koreliraju s klasifikacijom stadija jetrene bolesti (Metavir) od 0 do 4,0 nema fibroze, 4 prisutna ciroza.

To je jednostavna i neškodljiva metoda za procjenu stanja oštećene jetre, pregled je bezbolan i traje oko 5 minuta. Iz pregleda se dobije podatak o tvrdoći jetre (LSM, indikator fibroze), a može se odrediti i indikator steatoze CAP. Pregled je uspješan kod 80% bolesnika, dok se nepouzdana mjerenja bilježe kod 20 % bolesnika, najviše jako pretilih.

Dijagnoza i liječenje pacijenata s jetrenom fibrozom odnosno cirozom zahtjeva pouzdanu i točnu procjenu stupnja fibroze (jetrenog oštećenja) koju je moguće izmjeriti primjenom 2D SWE metode koja je prihvaćena u Europskim Kliničkim Smjernicama za ocjenu težine jetrene bolesti (fibroze-ciroze).

Ovako nadasve jednostavni, brz, siguran, pouzdan postupak kojega je moguće bez straha ponavljati omogućuje sasvim novi pristup u praćenju i liječenju jetrene bolesti.

Dr.sc. Darko Horvat, dr med. spec. internist

gastroent.-hepatolog

dr. sc. Darko Horvat
dr. med., specijalist internist gastroenterolog, hepatolog
dr. sc. Darko Horvat
3-4 sata prije pretrage nemojte jesti (zadnji obrok neka bude minimalno 3 - 4 sata prije pretrage).
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!