Kontrola ICD - kardioverter defibrilatora*

Pacemaker – što je i kome se ugrađuje?

Pacemaker (srčani elektrostimulator) je mali uređaj koji se postavlja (ugrađuje) potkožno u prsni koš kako bi pomogao kontrolirati otkucaje srca. Elektrodama koje su smještene od uređaja do srčanih šupljina pomaže se pravilnim provođenjem srčanih impulsa. Dakle, koristi se kod bolesnika s poremećajima provođenja (najčešće atrioventrikularni blokovi II i III stupnja) odnosno kod bolesnika bolesnog sinusnog čvora (simptomatske bradikardije). Ugradnja pacemakera u prsa zahtijeva kirurški zahvat, najčešće u lokalnoj anesteziji, u kardiološkoj sali pod kontrolom Rtg aparata.

Nakon ugradnje pacemakera nisu potrebne dodatne intervencije, ali je vrlo važno redovito prema preporuci i rasporedu koji odredi liječnik, dolaziti na kontrole aparata. Kontrolom će se utvrditi stanje povezanosti elektroda sa srcem, baterija i sl., a sukladno tome, odrediti daljnji postupci, ukoliko su potrebni.

Kontrola pacemakera (srčanog elektrostimulatora)

Kontrola srčanog elektrostimulatora trebala bi se obaviti mjesec dana (do 6 tjedana) nakon ugradnje. Kasnije se kontrolira u redovitim razmacima ovisno o vrsti uređaja i indikaciji. Redovito praćenje aparata je važno a liječnik će vam reći koliko često ćete ga morati kontrolirati.

Što sadrži usluga kontrola pacemakera (srčanog elektrostimulatora)?

Na kontrolnom pregledu prije svega snima se EKG, te se nakon toga pomoću programatora provjerava ispravnost i stanje pacemakera, a prema tome se određuje daljnja terapija. Programator je uređaj koji žičano ili bežično komunicira s elektrostimulatorom. On omogućuje kontrolu, podešavanje i promjenu parametara elektrostimulacije. Liječnik će također provjeriti i stanje baterije pacemakera, kako bi predvidio njeno trajanje.

Kod zamjene baterije (prosječno trajanje je 10 godina) odvaja se baterija od elektroda i pripaja nova baterija na elektrodu/e, pa je sam operativni zahvat dosta jednostavniji. Obavlja se u kardiološkoj sali u lokalnoj anesteziji.

Na što, osim redovitih kontrola osoba s ugrađenim srčanim elektrostimulatorom, treba pripaziti?

  • Bitno je nakon ugradnje nastaviti uzimati medikamentoznu terapiju (kroničnu terapiju te antikoagulantnu terapiju kod fibrilacije atrija).
  • Danas većina elektrostimulatora i elektroda (novijeg datuma proizvodnje) ima i dozvolu za magnetsku rezonancu; no potrebno je uređaj programirati i pripremiti za snimanje kao i kontrola uređaja nakon napravljene pretrage.
  • Fizikalne procedure s elektroterapijom i magnetnom terapijom mogu poremetiti rad elektrostimulatora, pa ih treba izbjegavati ili provoditi s posebnim oprezom.
  • Većina rutinskih medicinskih pregleda mogu se obavljati bez zapreke (radiološko snimanje RTG srca i pluća, ortopan, UZV preglede, mamografiju, …). Kod primjene radioterapije, kao i ultrazvučne TENS terapije, te operativnih zahvata kod kojih se koristi elektrokauter potrebna je prethodna konzultacija nadležnog liječnika.
  • Ukoliko se planira operativni zahvat, potrebna je konzultacija s kardiologom, kako bi se pacemaker privremeno reprogramirao i stavio u program rada koji je optimalan za operativni zahvat.

Kada govorimo o vrstama elektrostimulatora postoje jednokomorni VVI, dvokomorni DDD, kardioverter defibrilatori ICD, loop recorderi te uređaji za resinkronizacijsku terapiju CRT-P i CRT-D uređaji.

Naručite se pozivom na broj 01/4693-111 ili na e-mail info@poliklinika-aviva.hr

Sanda Sokol Tomić
dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije
Sanda Sokol Tomić
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!