Magnetska (MR) rezonanca mozga*

Što je magnetska rezonanca mozga?

Magnetska rezonanca mozga neinvazivni je dijagnostički postupak koji se koristi za potpuni i detaljni uvid u strukturu moždanog tkiva. Radi se na zahtjev liječnika specijaliste sa ciljnim kliničkim upitom (npr. postojanje tumorske tvorbe, krvarenja, upalnog procesa, ishemijskog moždanog udara).

Kako izgleda magnetska rezonanca mozga?

Snimanje traje 20-30 min, a po potrebi i duže ukoliko je to dodatno zatraženo od  specijaliste radiologa koji će MR snimke analizirati. Pregled se može produžiti ukoliko je potrebno dati kontrastno sredstvo, radi detaljnije analize pojedine patološke promjene. Snimke pregleda arhiviraju se na digitalnom mediju, kojeg je u slučaju kontrolnih pregleda uvijek potrebno priložiti za komparaciju sa novim nalazom. Tijekom pregleda glava je se nalazi unutar tunela MR uređaja.

Željka Pirc Matotek
dr. med., specijalist kliničke radiologije
Željka Pirc Matotek
  Prije MR pregleda potrebno je ukloniti sve metalne predmete iz Vaše blizine, obzirom da se tijekom samog pregleda nalazite se u jakom magnetskom polju. Snimanje mogu ometati neki nakit, vijci, pločice, kovanice, žice, geleri, stentovi, srčani stimulatori, neki umjetni zglobovi. Slobodno slijedite svoj uobičajeni dnevni ritam uzimanja lijekova prije MR pregleda. Osobe koje imaju u tijelu strana metalna tijela (npr. gelere) ne smiju se snimati magnetskom rezonancom. MR mozga, kralješničnih segmenata, krvnih žila, lokomotornog sustava ne zahtijevaju posebnu pripremu.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!