Magnetska rezonanca (MR) dojki*

Magnetska rezonanca dojki neinvazivni je dijagnostički postupak koji se koristi za potpuni i detaljni uvid u strukturu tkiva dojki.

Što je magnetska rezonanca dojki?

Magnetska rezonanca (MR) dojki neinvazivni je dijagnostički postupak koji se koristi za potpuni i detaljni uvid u strukturu tkiva dojki. Pregled je bezbolan, a potrebna je primjena kontrasta. Pretraga je potrebna onim pacijenticama koje pripadaju skupini visokorizičnih pacijentica zbog pozitivne obiteljske anamneze ili pacijentice koje rade kontrolu nakon provedene kemoterapije i zračenja.

Kako izgleda magnetska rezonanca dojki?

Snimanje MR dojki traje 45-60 min, a po potrebi i duže ukoliko je to dodatno zatraženo od  specijaliste radiologa koji će MR snimke analizirati. Snimke pregleda arhiviraju se na digitalnom mediju, kojeg je u slučaju kontrolnih pregleda uvijek potrebno priložiti za komparaciju sa novim nalazom.

Kako se pripremiti?

Kod žena koje imaju menstrualni ciklus, pretraga se izvodi od 7. do 17. dana ciklusa. Ukoliko je pacijentica već ranije obavljala MR snimanja obavezno treba donijeti stare snimke i nalaze te ostalu povijest bolesti.
Sve pacijentice sa poviješću bubrežne bolesti ili perzistirajućom bubrežnom bolesti te pacijentice starije od 65.g. na MR pregled bi trebali doći sa nalazom serumskog kreatitina i uree (Nalaz uree i kreatinina do 14 dana starosti).

Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!