Mamografija

Mamografija je jedna od metoda, uz UZV i MR dojke za rano otkrivanje raka dojke. Redovitim pregledima rak dojke može se otkriti na vrijeme.

Što je mamografija?

Mamografija je metoda snimanja dojke upotrebom minimalnih količina zračenja. Pregled se preporuča učiniti nakon 40. godine života, uz daljnje kontrole u intervalima od godinu do dvije, ovisno o prvom nalazu. Pravovremeno učinjenom prvom, tzv. bazičnom mamografijom i kasnijim redovitim kontrolama promjene u dojci mogu se otkriti na vrijeme. Mamografija nije jedina slikovna metoda pregleda, uvijek je potrebno kombinirati je sa drugim pretragama poput UZV i po potrebi MR pregleda, u nekim slučajevima i citološke punkcije. Pregled traje oko 10 minuta. Mamografskim se uređajem rade standardne snimke, koje se mogu dodatno analizirati korištenjem računala. Ovaj pregled u većini slučajeva nije bolan. Može se izazvati nelagoda što prvenstveno ovisi o tipu dojke

Kako se pripremiti za mamografiju?

Žene iznad 40. godine života, koje žele obaviti  mamografiju, trebaju doći na pregled između 6. i 10. dana menstruacijskog ciklusa (računajući od prvog dana krvarenja). Na pregled je potrebno ponijeti prethodnu medicinsku dokumentaciju – ranije nalaze mamografije (vrlo važno, posebice kod pacijentica nakon kirurškog zahvata ili u sklopu onkološke obrade).
Ako mamografiju imate u sklopu sistematskog pregleda, a niste u gore navedenom terminu, možete istu obaviti bilo koji radni dan, prema dogovoru.

Kako izgleda pretraga mamografija?

Prilikom pregleda potrebno je izvršiti određeni pritisak kompjuterskom pločom na dojku, kako bi se dobila kvalitetnija i pouzdanija snimka i znatno smanjilo rendgensko zračenje na dojku. Preporuča se obaviti mamografiju u razdoblju kad su dojke najmanje osjetljive, dakle odmah nakon menstruacije (između šestog i desetog dana menstruacijskog ciklusa).

Uređaj koji koristimo?

Aparat koji se koristi u našoj Poliklinici je Siemens Mammomat Inspiration. Uređaj koristi kompjutorsku sliku dojke dobivene digitalnim detektorom. Digitalni mamografski aparat omogućuje bolje snimanje tkiva dojke i uvećanje određenih mjesta na slici radi što bolje analize, u odnosu na konvencionalnu mamografiju.

mr. sc. Eda Parac Blažević
dr. med., specijalist radiologije
mr. sc. Eda Parac Blažević
Žene iznad 40. godine života, koje žele obaviti  mamografiju, trebaju doći na pregled između 6. i 10. dana menstruacijskog ciklusa (računajući od prvog dana krvarenja). Na pregled je potrebno ponijeti prethodnu medicinsku dokumentaciju – ranije nalaze mamografije (vrlo važno, posebice kod pacijentica nakon kirurškog zahvata ili u sklopu onkološke obrade). Ako mamografiju imate u sklopu sistematskog pregleda, a niste u gore navedenom terminu, možete istu obaviti bilo koji radni dan, prema dogovoru.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!