Operacija uklanjanja masnih naslaga na koži vjeđa (xanthelasma)

KSANTELAZME

Što su ksantelazme?

Ksantelazme su dobroćudne tvorbe kože vjeđa koje nastaju zbog lokalnog taloženja lipoproteina (masnoća) pod kožom gornjih ili donjih vjeđa. Ksantelazme se najčešće javljaju u blizini unutrašnjeg kuta oka i to češće na gornjim, nego na donjim vjeđama u obliku žućkasto bijelih oštro ograničenih plakova mekanih na dodir. Ponekad mogu biti smještene na sva četiri kapka, mogu rasti te se međusobno spajati sve dok ne prekriju gotovo cijelu površinu vjeđa. Ksantelaze same po sebi ne stvaraju opasnost za oko, ne smetaju funkciji vjeđa ukoliko ne dođe do ptoze (spuštenosti gornje vjeđe). Uzrok pojave ksantelazmi može biti povišena razina masnoća u krvi, rjeđe šečerna bolest te poremećen rad jetre i gušterače ili genetika. Češće se javljaju kod žena, većinom u 40-tim i 50-tim godinama života.

 

Liječenje

Ksantelazme ne mogu spontano nestati, jedini način potpunog izlječenja je kirurški zahvat. Preporučuje se ksantelazme ukloniti dok su još male, jer se time povećavaju izgledi za kompletnim uklanjanjem promjene čime se izbjegava dodatni kirurški zahvat, a ožiljak je diskretan.

Za uklanjanje ksantelazmi nije potrebna nikakva posebna preoperativna priprema jer se zahvat radi ambulanto, pacijenta se ne uspavljuje, već se cijeli zahvat obavlja u lokalnoj anesteziji. Nije potrebno raditi krvne pretrage, niti EKG.

 

Tijek operacije

Kirurški zahvat traje 15-30 minuta, ovisno o veličini te količini tvorbi koje treba ukloniti. Pacijent leži na krevetu budan i u komunikaciji s operaterom. U podurčje gdje se nalazi ksantelazma aplicira se lokalna anestezija, nakon toka se kirurškim skalpelom odstrani ksantelazma i postave se kožni šavi.

 

Nakon operacije

Po otpustu iz poliklinike treba izbjegavati nepovoljne mikroklimatske uvjete ( vjetar, prašinu, zadimljene prostorije) i nakon 7-10 dana doći na uklanjanje šava. Prvih nekoliko tjedana nakon uklanjanja ksantelazmi rez bude crvenkast, zatim blijedi dok ne izblijedi u potpunosti i nestane.

Ksantelazme se ponekad mogu ponovno pojaviti pa ne treba čekati s njenim odstranjenjem, jer s vremenom ona raste, a samim tim postoperativni ožiljak bude veći.

 

 

 

dr. sc. Mirna Zlatar,
dr. med, spec. oftalm.
dr. sc. Mirna Zlatar,
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!