Pregled specijalista ginekologa za trudnice s UZV-om*

Prvi ginekološki pregled u trudnoći obavlja se u periodu od 6. do 8. tjedna trudnoće (trudnoća se računa od prvog dana zadnje mjesečnice).

Što obuhvaća pregled za trudnice?

Prvi ginekološki pregled u trudnoći obavlja se u periodu od 6. do 8. tjedna trudnoće (trudnoća se računa od prvog dana zadnje mjesečnice). Nakon uzimanja detaljne osobne i obiteljske anamneze, obavlja se pregled u spekulima, uzimanje PAPA testa (ukoliko PAPA test nije rađen zadnjih 6 mjeseci) i klinički pregled. Vaginalnim ultrazvukom se dijagnosticira vitalnost ploda i da li se trudnoća nalazi u maternici. Prema veličini ploda se najpreciznije može izračunati termin poroda. Preporučuje se uraditi laboratorijske pretrage (kompletna krvna slika, GUK, urin, krvna grupa i Rh faktor). Na sljedećim redovitim pregledima kontrolira se mokraća test trakom, mjeri se krvni tlak i tjelesna težina te obavlja ginekološki i ultrazvučni pregled, a preporučuje se i OGTT (oko 27. tjedna).

Tijekom trudnoće iznimno su važni pravovremeni ultrazvučni pregledi:

  • u ranoj trudnoći (oko 8.tjedna),
  • u sklopu kombiniranog testa probira (12.-14. tjedan) i
  • Anomaly scan (za detaljan pregled anatomije ploda) između 16. i 18. tjedna, a drugi oko 22. tjedna trudnoće.

Ukoliko je trudnoća uredna slijede ultrazvučni pregledi svaka 4 tjedna radi praćenja rasta i razvoja ploda. Nakon 36. tjedna trudnice se upućuju na daljnje praćenje u trudničkoj ambulanti klinike za ženske bolesti i porode.

Kontrolni trudnički UZV (600 kn) moguće je obavljati samo nakon obavljenog kompletnog prvog trudničkog pregleda (800 kn).

Nije potrebna posebna priprema.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!