Serološki test na SARS-Cov-2 virus u Poliklinici Aviva - određivanje ukupnih antitijela COV2T

Bolest COVID-19 uzrokovana je koronavirusom SARS-Cov-2. Nakon zaraze virusom, u krvi većine bolesnika stvaraju se antitijela.

Test SARS-CoV-2 Total  (COV2T) služi  za  kvalitativno određivanje ukupnih antitijela (uključujući IgG i IgM) na SARS-CoV-2 u ljudskom serumu i plazmi na ADVIA Centaur® XP sustavu.

Test služi kao pomoć u dijagnostici pacijenata sa sumnjom na SARS-CoV-2 infekciju i kao pomoć u prepoznavanju pacijenata da se vidi da li su bili u kontaktu s virusom za vrijeme pandemije, što nam ukazuje na nedavnu ili prethodnu infekciju jer se proizvodnja antitijela na virus (poput IgM i IgG) javlja u roku od 15 – 20 dana kod većine bolesnika tako da je ispitivanje serologije neophodno za nadzor bolesti.

Drugim riječima, ovaj test preporučuje se osobama koje su dokazano bile zaražene koronavirusom ili su ranije razvili simptome koji su ukazivali na zarazu, a u svrhu dokazivanja postojanja antitijela nakon preboljene bolesti (2-3 tjedna nakon zaraze).

Serološki testovi ne služe za dijagnostiku aktivne infekcije SARS Cov-2 virusom, već kao nadopuna dijagnostičkom PCR-testu koji se preporučuje kao najosjetljiviji dijagnostički test za ranu infekciju SARS-CoV-2.

Ako ste preboljeli COVID-19 i imate negativan dijagnostički test, pozitivan rezultat ovog serološkog testa znači da je Vaš organizam stvorio antitijela, odnosno da ste preboljeli virus. Procjena protutijela na virus SARS-CoV-2 u populaciji pomaže u razumijevanju širenja bolesti (trenutnih i oporavljenih) i može podržati procjenu imuniteta ako se antitijela pojave zaštitno.

Upute za testiranje:

Na testiranje možete doći svakim radnim danom Poliklinike Aviva, uzima se uzorak venske krvi.

Nalazi su gotovi isti ili sljedeći radni dan.

Vrijednost nalaza: Na nalazu je prikazana index vrijednost SARS-CoV-2 Total, a referentne vrijednosti su:

Pretraga: SARS-CoV-2 T  – Nereaktivno (negativan rezultat): <1  Jedinica: Index

Pretraga: SARS-CoV-2 T – Reaktivno (pozitivan rezultat): >1  Jedinica: Index

Više informacija saznajte na 01/4693-111 ili na info@poliklinika-aviva.hr

Test nema dijagnostčki značaj.

Za interpretaciju i daljnje korake obratite se svojem liječniku.

Mr. sc. Jasna Juriček
Spec. med. biokemije i lab. medicine
Mr. sc. Jasna Juriček
Nije potrebna prethodna priprema. Poželjno je napraviti test 2-3 tjedna nakon sumnje na zarazu ili potvrde zaraze koronavirusom dijagnostičkim testovima.
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!