Uklanjanje kondiloma i ostalih tvorbi s područja genitalija i genitalne regije kod muškaraca

Kondilomi (spolne ili genitalne bradavice)

Kondilomi (spolne ili genitalne bradavice) su dobroćudne kožno – sluznične promjene uzrokovane infekcijom Humanim papiloma virusom (HPV). Kondilomi spadaju u najčešće spolno prenosive bolesti današnjice, a prenose se spolnim putem te kontaktom sa zaraženom kožom ili sluznicom. Kod muškaraca se najčešće nalaze na području vanjskog spolovila (penis, prepucij) ili u području analne regije. Zbog karakterističnog izgleda, dijagnoza ovih mekanih i vlažnih kožnih tvorbi, površine nalik na cvjetaču, se najčešće postavlja samo na temelju kliničke slike i anamneze. Kondilomi često ne izazivaju nikakve simptome ali je moguća pojava peckanja ili svrbeža. Oni mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba odgađati njihovo liječenje ili uklanjanje.

Postoji više oblika kondiloma od kojih su najčešći:

  • Šiljasti kondilomi (condyloma accuminata)
  • Plosnati kondilomi (condyloma plana)
  • Gigantski kondilomi Buschke-Lӧwenstein
  • Bowenoidna papuloza

U Poliklinici Aviva kondilome i ostale kožne promjene s područja genitalija i genitalne regije odstranjujemo sljedećim metodama:

Uklanjanje kondiloma elektrokauterizacijom uz lokalnu anesteziju

Elektrokauterizacija je spaljivanje kondiloma i ostalih tvorbi visokofrekventnom strujom. Najčešće se koristi kada je područje prekriveno kondilomima maleno. Gubitak krvi je minimalan, a zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji te je u potpunosti bezbolan.

Uklanjanje kondiloma Ellman radiofrekvencijom uz lokalnu anesteziju

Nekirurško odstranjivanje kondiloma i ostalih kožnih promjena s područja genitalija i genitalne regije.
Ellman radiofrekvencija je uređaj koji radi na principu niskih radio valova te na gotovo bezbolan način uklanja benigne promjene iznad razine kože ne ostavljajući ožiljke. Zahvat se odvija uz primjenu lokalne anestezije.

 

prim. dr. sc.  Jordan Dimanovski
dr. med. spec. urologije
prim. dr. sc. Jordan Dimanovski
Za sve informacije o pregledima i narudžbama, obratite nam se s povjerenjem
Prijavite se na naš newsletter i primajte najnovije vijesti o zdravlju!