Ako se fimoza ne tretira na vrijeme, komplikacije mogu biti ozbiljne

U Poliklinici Aviva radi veliki broj stručnjaka – od specijalističkih i subspecijalističkih liječnika koji su iznimno posvećeni svakom pacijentu, a vrlo je dobro opremljena laboratorijska dijagnostika i rentgenološka dijagnostika. Za pacijenta to znači da neće gubiti vrijeme na čekanje za pregled, niti morati hodati od ustanove do ustanove kako bi obavio sve potrebne preglede.

Jedan od stručnjaka iz Poliklinike Aviva svakako je poznati i priznati prim. dr. sc. Jordan Dimanovski, dr. med. spec. urologije koji je studij medicine odabrao jer mu se oduvijek činilo kako je liječnički poziv vrlo zanimljiv, ali  prije svega koristan. Na specijalizaciju iz urologije je primljen u bolnici KB „Sestre milosrdnice“ gdje je i dugi niz godina radio, a danas svojim iskustvom i znanjem svakodnevno pomaže pacijentima u Poliklinici Aviva.

S kojim se sve problemima pacijenti mogu obratiti Vama dolaskom u Polikliniku Aviva?

S obzirom na moju struku, na urološke preglede i konzultacije dolaze mi pacijenti s različitim problemima: oni koji imaju poteškoća s mokrenjem,  koji imaju probleme sa spolnim organom, s bubrežnim kamencima.

Čest su problem danas i kondilomi – kako prepoznati problem i postoji li ugrožena skupina?

Genitalni kondilomi su  bradavičaste tvorbe koje se javljaju u području anogenitalne regije. To je prvenstveno dermatološko oboljenje, ali zbog specifičnog rasta u području spolovila (a katkada i rektuma) bolesnici se  javljaju na urološki pregled, a ponekad dolaze tek nakon dermatološkog pregleda ako u dermatološkoj ordinaciji zbog pojave na specifičnim mjestima, ne mogu riješiti problem.

Kondilomi su uglavnom uzrokovani virusom, a javljaju se u mlađoj životnoj dobi. Ne sjećam se bolesnika starijeg od 50-tak godina, koji bi se liječio od kondiloma u području genitalne regije. Mogu se smatrati i spolno prenosivom bolešću te su uglavnom rašireni među mlađom populacijom. Kada dođe mlađi bolesnik s evidentnim nalazom kondiloma  u području genitalne regije, svakako mu se sugerira da i njegov seksualni partner obavi pregled svojega genitalnog organa.

Koje se još tvorbe mogu razviti na genitalnom području i kako se liječe u Poliklinici Aviva?

U području muškoga spolovila jedno od najnesimpatičnijih i najneugodnijih oboljenja je svakako karcinom penisa koji na sreću nije tako čest. On uglavnom zahvaća bolesnike starije životne dobi, a rijedak je u mlađoj populaciji.

Što je fimoza, zbog čega dolazi do ove „muške brige“ i je li uvijek potreban operativni zahvat?

Sam naziv odnosi se na nemogućnost povlaćenja kožice penisa iza glansa penisa. Fimoza je fiziološka pojava kod novorođenoga muškoga djeteta i ne predstavlja nikakav zdravstveni problem. Ta se fiziološka fimoza rješava spontano na svoj tipičan prirodni način kako dječak raste. Nije uputno vršiti nasilne manipulacije u području fiziološke fimoze, jer se mogu javiti komplikacije koje katkada zahtijevaju i kirurški zahvat.

Neke zajednice u ranijoj dječačoj (novorođenačkoj) dobi obavljaju ritualno obrezivanje o kojem u ovome prikazu neće biti riječi. Najčešći uzrok pojave fimoze u mladenačkoj postpubertetskoj dobi su različite upale kože penisa (zove se prepucij), koje nastaju uglavnom zbog manipulacije s penisom i/ili neadekvatnih higijenskih navika. Drugi najčešći uzrok je neprepoznati dijabetes. Katkada je nastanak fimoze prvi znak da bolesnik boluje od dijabetesa. Javlja se u svim starosnim skupinama te je preporučljivo prije bilo kakve operativne manipulacije prekontrolirati razinu šećera u krvi. Ako se operativni zahvat ne napravi, tada se upala koju bolesnik ima od ranije pogoršava, higijena spolnog organa je praktički nemoguća, a pojava karcinoma penisa mnogostruko se povećava. Najveći simptom je nelagoda i  bol tijekom spolnoga odnosa te pojava malih ozljeda (tzv. ragada) na koži koje vrlo neugodno peku. Nakon toga se javlja zaraštavanje tih ozljeda što kao posljedicu ima jače izražen ožiljak, tako da se na kraju kožica uopće više ne može prevući preko glavića penisa. Jedina terapija je tada operativni zahvat, koji radimo i u Poliklinici Aviva. Operativni zahvat vrši se u lokalnoj anesteziji, ako osoba nije osjetljiva na  lokalni anestetik. Potreban je  liječnik koji je vješt u obavljanju takvoga zahvata i asistent/ica, a to je najčešće  sestra intrumentarka. Nije potrebna nikakva osobita priprema osim malo hrabrosti.

Fimoza - Poliklinika Aviva

Koliko traje oporavak i jesu li komplikacije česte?

Oporavak je tijekom slijedećih sedam do deset dana, konci koji se upotrebljavaju  tijekom operativnog zahvata sami otpadnu, a rana uglavnom dobro zacijeli. Od komplikacija treba spomenuti rano krvarenje koje se može javiti  tijekom noći uslijed noćne nekontrolirane erekcije; to se uglavnom ne može spriječiti niti medikamentoznom terapijom.

Zašto je važno ne preskakati preventivne preglede kod urologa?

Vrijeme za posjet urologu je praktički od naranije dobi, dakle od rođenja pa do visoke životne tzv. treće dobi. Simptomi koji će nas navesti da posjetimo urologa, opisani su ranije. S druge strane, od simptoma koje može prepoznati samo izvježbani urolog  na prvome je mjestu karcinom prostate te je stoga obavljanje preventivnih pregleda u današnje vrijeme uobičajeno kulturološko i civilizacijsko razmišljanje. Mogli bismo se osvrnuti i na tumore testisa u generativnoj dobi muškarca, ali testisi su na dohvat ruke pa si bolesnici mogu sami napraviti preliminarni dijagnostički pregled, dok urolog može značajno  pomoći u definitivnoj dijagnostici tih zloćudnih oboljenja.

Koji bi bio vaš najvažniji savjet za očuvanje zdravlja?

Moj savjet za zaštitu zdravlja  je vrlo jednostavan: obavite povremeno urološki pregled. Jednostavan je i za sada još uvijek značajno efikasniji od mnogih novih dijagnostičkih strojeva.

 

 

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE