BOL U KRALJEŽNICI – upalne, autoimune bolesti kralježnice

Bolovi u kralježnici predstavljaju jednu od najčešćih tegoba i jedan su od najčešćih razloga posjete liječniku.Uzroci boli su najčešće benigni i prolazni. Mogu biti posljedica nepravilnog opterećenja ili blaže ozljede, istegnuća ili prolazne upale mišića, tetiva, ligamenata ili drugih struktura kralježnice i drugih dijelova lokomotornog sustava uz samu kralježnicu. Tada su bolovi u kralježnici obično mehaničke naravi, odnosno pojačavaju se s aktivnosti ili kod određenog pokreta ili položaja dok mirovanje dovodi do ublažavanja ili nestanka bolova. Tegobe često prolaze spontano ili uz lijekove protiv bolova te fizikalnu terapiju.
Mehanički bolovi u kralježnici koji ne prolaze ili se vraćaju mogu biti posljedica teže degenerativne patologije kralježnice (učestalost raste s dobi) ili drugih bolesti što svakako zahtijeva dodatnu obradu i liječenje.
Vrlo jaki bolovi, prisutni u mirovanju i u naporu, a pogotovo ako su praćeni povišenom tjelesnom temperaturom, gubitkom u tjelesnoj težini, tjelesnim propadanjem ili neurološkim ispadima mogu biti posljedica vrlo ozbiljne patologije i zahtijevaju hitnu obradu.

Za razliku od navedenog upalna bolest kralježnice prezentira se upalnim tipom boli. Tegobe najčešće započinju u mlađih osoba, prije 45. godine života. Upalna bol obično je najizraženija tijekom noći i u jutarnjim satima, često je prati jutarnja zakočenost koja može trajati i nekoliko sati. Tjelesnom aktivnošću i razgibavanjem ona se ublažava, ponekada i nestaje. Ponovno se javlja u mirovanju. Kod upalne bolesti kralježnice bol najčešće počinje postupno u donjem dijelu kralježnice i regiji stražnjice (tada može biti i jednostrana), kao težina, nelagoda, nejasna tupa bol. Postupno se može pogoršavati i zahvatiti i prsni te vratni dio kralježnice. Bol obično dobro reagira na primjenu nesteroidnih antireumatika, ali se vraća i može biti prisutna i godinama prije postavljanja dijagnoze.

Upalna bolest kralježnice javlja se u sklopu seronegativnih spondiloartritisa u koje ubrajamo ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, reaktivni artritis, seronegativni spondiloartritis udružen s upalnim bolestima crijeva i nediferencirani seronegativni spondiloartritis. Uz upalu kralježnice u ovim bolestima može se javiti i upala perifernih zglobova, upala hvatišta tetiva za kost (entezitis), daktilitis (kobasičasti prst – upala cijelog prsta) kao i upala u drugim organima (izvanzglobne manifestacije bolesti).

Upala kralježnice dugoročno dovodi do okoštavanja kralježnice i gubitka funkcije kralježnice što značajno narušava kvalitetu života i limitira bolesnike u privatnom i profesionalnom životu. Ako se bolest ne liječi povećava se učestalost izvanzglobnih manifestacija bolesti, dok se kao posljedica nekontrolirane upale javlja ubrzana ateroskleroza. Sve navedeno uz negativan utjecaj na kvalitetu života povećava i smrtnost neliječenih bolesnika.

Ako se bolest prepozna na vrijeme i adekvatno liječi u većine bolesnika može se postići potpuna remisija bolesti uz rezoluciju tegoba i djelomični ili potpuni oporavak funkcije kralježnice čime se može značajno poboljšati kvaliteta života bolesnika, kao i spriječiti razvoj drugih komplikacija bolesti.

U Poliklinici Aviva, prepoznajte bolesti kralježnice naručivanjem na pregled reumatologa. 

 

Napisao: Goran Šukara, dr. med. specijalist interne medicine, subspecijalist reumatologije

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE