Dopler vena nogu

"Dopler može biti korišten za pregled svih vaskularnih struktura – dakle vena i aterija ruku, nogu, karotidnih i vertebralnih arterija, intrakranijskih arterija, trbušnih arterija i vena. Jedna od najtraženijih doplerskih pretraga pregled je vena nogu."

Dopler vena nogu bezbolna je i bezopasna ultrazvučna pretraga kojoj je svrha prikazati venske sustave nogu i uočiti postoji li oštećenje jednog od njih. Ultrazvuk je siguran i bezbolan dijagnostički postupak koji ne koristi ionizirajuće zračenje. Prednost metode je stvaranje slike u realnom vremenu, čime se može prikazati i dinamika gibanja tjelesnih tekućina što uključuje i strujanje krvi.

Dopler ultrazvuk je svojevrsna “nadogradnja” osnovne ultrazvučne pretrage kod koje se bojom definira prohodnost krvne žile, ali i  druge pridružene promjene (stupanj suženja žile, prisutnost ugrušaka, reakcija okolnog tkiva na promjene u krvnim žilama). Pored protoka koji se definiraju bojom, koriste se još neke dodatne analize (analiza spektra).
Dopler može biti korišten za pregled svih vaskularnih struktura – dakle vena i aterija ruku, nogu, karotidnih i vertebralnih arterija, intrakranijskih arterija, trbušnih arterija i vena. Jedna od najtraženijih doplerskih pretraga je dopler vena nogu. Jedan od glavnih ciljeva pregleda dopler  vena nogu je procjena prisustva ugruška u dubokom venskom sustavu – stanje poznato kao duboka venska tromboza, koja ako nije pravovremeno liječena može završiti teškim komplikacijama (plućnom embolijom).
Pregledom tzv. površnog venskog sustava omogućava se prikaz varikozno proširenih venskih ogranaka (“proširenih vena“) te se procjenjuje stupanj oštećenja koji će dati adekvatnu informaciju koji terapijski postupak koristiti.
Pregledom se mogu ustvrditi i promjene na venama nakon preboljele duboke venske tromboze, zatim upalne promjene površinskih vena (tromboflebitis), opsežnost i podloga venskih ulkusa itd. Za pregled nije potrebna prethodna priprema. Od vas će se zatražiti da skinete odjeću i obuću pregledavanog područja.
Pregled se obavlja kao i svaka druga ultrazvučna pretraga. Tijekom pregleda pacijent leži na leđima, no može biti zatražen da mijenja položaj tijela kako bi se poboljšala kvaliteta slike. Trajanje doplerskog pregleda vena nogu procjenjuje se na 30 minuta, no zapravo je vrlo individualan obzirom različite anatomske varijacije kod površnog venskog sustava.
NARUČITE SE NA PREGLED

PITAJ LIJEČNIKA

Niste pronašli odgovor na pitanje koje vas zanima? Ovdje upišite svoje pitanje i naši liječnici će vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.
POŠALJITE PITANJE